За забите – работи кои не сте ги знаеле

Забите, освен својата улога за механичка обработка на храната, се многу важни за изгледот на луѓето и затоа секогаш се тема на разговор. Како...

Рак на дојката ќе се открива на стоматолог

Со едноставен тест за време на посетата на стоматолог наскоро ќе може да се открие дали луѓето се во раните фази на рак на...

Инсулинска пумпа

Што е инсулинска пумпа? Инсулинската пумпа е мал електронски уред со големина на мал мобилен телефон кој работи на батерии и се носи на стомак...

Повреди на забите во детска возраст

Повредите на забите и мекоткивните структури се чести во детската возраст. Периодот на раст и развиток на децата е доста осетлив и специфичен па...

Оперативен третман по Caldwell-Luc – интраорална антростомија

Оперативниот третман по Caldwell-Luc е многу често користен во оралната и максилофацијалната хирургија, како и оториноларингологијата, токму поради честите воспаленија на максиларните синуси, како и нивната...

Орални лезии предизвикани од ХПВ

ХПВ – опасност за човековото здравје Хуман Папилома Вирусот припаѓа на групата вируси Papovaviridae и е релативно мал ДНА вирус. Постојат над 118 видови на ХПВ,...

10 предности на белите заби

Дали се наоѓате во соба полна со луѓе и веќе чувствувате нелагодност во стомакот? Тоа е страшно искуство знаејќи дека вие ќе мора да...

Примена на ласер во стоматологијата

Од 1960год. кога Мејмен официјално го претставил првиот ласер, до денес развиени се стотина различни типови ласерски системи за примена во индустријата и стоматологијата....

7 совети за здрави, сјајни и бели заби

Исхрана Идеално ќе биде ако не пушите, не пиете црн чај, безалкохолни пијалоци и сокови темни - за да имате убави заби. Имајте на ум...

Храна која ja враќа блескавaта насмевка

Иако знаеме дека премногу шеќери се штетни за оралното здравје, дали постои храна која е добра за нашите заби и непца? Тука е изненадувачка...

ПОСЛЕДНИ