Стоматологот и дијабетесот

Што претставува дијабетесот? Дијабетесот е болест која се дефинира како високо ниво на шеќер во крвта. Ова нарушување на метаболизмот настанува поради ниското ниво на...

Првите запчиња

Кога растат првите заби? Најголем број од дечињата своите први запчиња ги добиваат помеѓу петтиот и осмиот месец од раѓањето. Инаку, времето на никнување е...

Стабилизација на тоталните протези

  Стабилноста на тоталните протези во устата на пациентот се постигнува со помош на интимен контакт на акрилатната база од протезата со меките ткива. Овој...

Осетливи заби

Што е тоа осетливост на забите? Осетливоста на забите е честа појава. Под овој термин се подразбира појава на неочекувана остра болка или непријатност, кои...

7 совети за одржување на здрави заби во текот на бременоста

Зголеменото ниво на хормони во текот на бременоста доведува до појава на големи промени во организмот, а голем број од нив ја зафаќаат и...

Матични клетки од млечните запчиња можат да спасат живот – вистина...

Maтичните клетки кај повеќеклеточните организми имаат исклучителен потенцијал да се развиваат во специјализирани клетки со карактеристики на различни други клетки и ткива. Тие служат...

Invisalign® систем – невидлив начин на ортодонтска терапија и алтернатива за...

Сведоци сме на еден брз развој на науката и технологијата во сите области. Во овој модерен свет во којшто живееме, секој ден на пазарот...

Апикотомија – спас за забот

Понекогаш, стоматолошките интервенции можат да звучат многу позбунувачки и позастрашувачки отколку што навистина се, најверојатно поради нивните медицински називи и самиот збор “операција” што...

Забни импланти – што, зошто, како

За жал, голем процент од луѓето, порано или подоцна, ќе изгуби еден или повеќе заби од некоја причина. Ако ви недостигаат неколку заби, не...

Импактирани заби – честа појава кај современиот човек

Под поимот импактирани заби се подразбираат заби кои не се израснати т.е се задржани во вилицата, и нивното никнување е оневозможено поради недостаток на...

ПОСЛЕДНИ