Избор на четкичка за заби – стандардни, електрични и интердентални четкички

Препораката за правилен избор на четкичката за заби треба да потекне од терапевтот, кој од своја страна треба да ги има во предвид: техниката...

Орални жаришта

Оралното здравје секако дека има влијание врз целокупното здравје на човекот. Во човековиот организам може да настанат такви патолошки состојби кои под одредени околности...

Пародонтопатија – како настанува, кои се симптомите и како се дијагностицира

Пародонтопатијата е најраспространето стоматолошко заболување по кариесот. Дури 90% од луѓето имаат некаков облик на пародонтопатија. Заболувањето го зафаќа потпорниот апарат на забот, или...

Важноста на бебешките заби

Вообичаено, следново прашање се поставува од млади родители: “Зошто да се вознемирувам за млечните заби на моето дете, па нели и онака тиe ќе...

Алвеолит – компликација по вадење заб

Постекстракционите компликации во стоматолошката пракса претставуваат дополнителен проблем за пациентот, но секако и за постекстракциониот план и терапија на докторот.   Постоперативно е потребно да се...

Циркуларен кариес

Што претставува циркуларниот кариес? Циркуларниот кариес (Baby bottle caries) е специфичен облик на кариес на млечните заби. Од вообичаените форми на кариес на млечни и трајни заби...

Херпес на усните – чест проблем за време на летниот одмор

Летувањето не секогаш знае да понуди целосно задоволство. Еден од проблемите кој се јавува после добар провод на плажа и уживање под сонце, нема...

Гингивална рецесија – соголување на забите

Во соработка со: асс. д-р сци. Емилија Левеска - Стефановска - Клиника за болести на устата и пародонтот, Стоматолошки клинички центар „Св. Пантелејмон“ - Скопје Гингивална рецесија претставува...

Непријатен здив од устата

Денеска стравот од непријатниот здив од устата е на трето место од причините за посета на стоматолог, веднаш по кариесот и парадонтопатијата на забите. стравот...

Историја на четките за заби

Дали знаевте дека и пред пет милениуми нашите предци размислувале за оралното здравје и миењето на забите? Дознајте какви биле нивните сфаќања и за...

ПОСЛЕДНИ