Грижете се за забите

Соодветна орална хигиена вклучува редовно чистење на забите и редовни стоматолошки прегледи. Лошата храна и лошите навики го загрозуваат здравјето на вашите заби. Ова...

Што претставува “Gummy smile”?

"Gummy smile" е состојба која едно лице покажува поголем од просечниот износ на непцето кога e насмеанo и има непропорционално џвакање. Иако "gummy smile"...

Можност за добивање биолошки заб

Загубата на забите негативно влијае не само на функционалноста на усната празнина, туку и на естетскиот изглед на лицето. Денес за реконструкција на ваков...

Ако се прашувате зошто вашите непца крварат, тука се топ десетте...

Ви ги откриваме топ десетте причини зошто вашите непца крварат ... Лоша орална хигиена Гингивата може да искрвари кога е воспалена и ова се случува кога...

Примена на ласер во стоматологијата

Од 1960год. кога Мејмен официјално го претставил првиот ласер, до денес развиени се стотина различни типови ласерски системи за примена во индустријата и стоматологијата....

Орални оштетувања предизвикани од никотин – stomatitis nicotinica

Штетноста од пушењето цигари не се состои само од делувањето на никотинот, туку и од неговите хемиски, токсични, па и канцерогени агенси, како и...

Биопсии кои се вршат на максилофацијалната регија

Биопсијата претставува хирушка постапка на земање примерок на ткивото заради хистопатолошки преглед. Биопсија се користи во сите ситуации кај кои веќе се искористени сите...

Dentitio difficialis – отежано изникнување на умникот

Проблемите поврзани со умниците се статистички доста чести. Умниците или третите молари се последни заби во забниот низ, вкупно се четири, по два сместени...

10 предности на белите заби

Дали се наоѓате во соба полна со луѓе и веќе чувствувате нелагодност во стомакот? Тоа е страшно искуство знаејќи дека вие ќе мора да...

Oралното здравје – Огледало на вашето целокупно здравје

Дали знаете дека вашето орално здравје може да покаже индикации за вашето целокупно здравје – или дека проблемите во устата можат да влијаат на...

ПОСЛЕДНИ