Ако се прашувате зошто вашите непца крварат, тука се топ десетте причини

0

Ви ги откриваме топ десетте причини зошто вашите непца крварат …

Лоша орална хигиена

Гингивата може да искрвари кога е воспалена и ова се случува кога луѓето не успеваат да ги задржат своите заби чисти. А многу луѓе не ги четкаат правилно и тоа доведува да се акумулира забен плак, а потоа забен камен на забите. Гингивата ќе биде иритирана и црвена , отечена и болна. Тогаш може да искрвари и на најмала провокација.

Искривени или малпонирани заби

Ова позиција на забите може да ги направи за чистење недостапни и рутинското четкање може да доведе до крварење. Кривите заби , исто така, може да доведат да храната биде заробена меѓу соседните заби. Ова повторно предизвикува при џвакање гингивата да стане воспалена и да крвари лесно.

 Траума на гингивата

Ова може да се случи поради фанатично четкање  или користење на тврда четка за заби која може  да нанесе штета на гингивата. Затоа треба да се  користи мека – софт четка и да се променува  четката за заби на секои 3 месеци.

 Недостаток на витамин Ц

Медицински се карактеризира како болест, тоа се  случува кога не се вклучуваат доволно овошје и  зеленчук во нечиј исхрана. Ова води кон оток,  болка на гингивата која крвари лесно и губитак на  забите.

 Недостаток на витамин К

Овој витамин е важен фактор во згрутчување на процесот на крв во нашето тело. Оттука, кога тој е дефицитарен , со тенденција да искрвари било кој дел од телото – вклучувајќи ја и гингивата – се зголемува. Главен извор на овој витамин во нашето тело е цревната микрофлора. Ако долго сте користеле орални антибиотици кои ја уништуваат абдоминалната микрофлора, тоа би можело да ја зголеми тенденција да искрварите.

Хормонални промени кај жените

Овие појави во различни фази во животот на една жена, како на пример, кога таа ќе достигне пубертет, во текот на бременоста или во постменопаузата. Овие промени , исто така, редовно се случуваат за време на стресните периоди или за време на употребата на орални контрацептивни пилули. Овие хормонални промени ги зголемуваат шансите за крварење од гингивалниот колектор.

 

Крвни нарушувања

Постои цела низа на болести крварење – генетски и идиопатска ( од непознато потекло ) – вклучувајќи тромбоцитопенична пурпура, Фон Вилебрандова болест итн со што се зголемува нашата општа склоност кон крварење. Овие први може да се манифестира преку крварење од непцата. Па никогаш не ги игнорираат крварење на непцата , како тие би можеле да бидат огледало на повеќе сериозен проблем.

Лекови

Денес е сосема вообичаено за да наидете на луѓе кои живеат со хронични болести за кои треба да користат редовно лекови. Одредени лекови како аспирин, клопидогрел и др кои се даваат на пациенти со ризик од срцев удар или мозочен удар, лекови дадени за епилепсија, рак, на хемотерапија итн. може да предизвикаат гингивата да крвари.

Заболување на црниот дроб

Црниот дроб е главен орган кој произведува многу фактори, што уште еднаш формира важен дел од процесот на коагулација во нашите тела. Па било каков вид на заболување на црниот дроб или хроничен алкохолизам кој го нарушува метаболизам на црниот дроб може да доведе до крварење на гингивата.

Рак

Одредени типови на рак , како што се леукемија ( рак на крвта ) или мултипли миелом ( рак на коските ) може да предизвика гингивално крварење.За разлика од овие причини наведени погоре, може да има и многу други причини како употребата на тутун , стрес, терапија со зрачење, ХИВ и сл., сите тие може да доведат до заболување на гингивата и евентуално крварење.

Следниот пат кога ќе забележите крварење при четкање на забите, при џвакање на храна или сосема спонтано, да не го игнорирате туку да го посетите вашиот стоматолог најбрзо што можете.

Повеќе за д-р Елена Мојсовска >>>

-авторски текст, не смее да се користи зa комерцијални цели и/или реемитување-

Д-р Елена Јевтиќ е родена во 1988г во Битола. Средното образование го завршува во гимназијата „Јосип Броз - Тито" - Битола, природно-математичка насока во 2007г. Дипломира на Стоматолошкиот факултет при Универзитетот Нови Сад, Панчево во Јули 2013г. -Доктори.мк претставува место каде што можете да дознаете многу повеќе за Вашето здравје, неговата првенцијата и тераписките модалитети од стручен тим на соработници. Особено задоволство е да бидете дел од еден таков тим на успешни и докажани здравствени лица.