Чајот од шипка – оружје против есенските настинки

Шипката е природен чистач на организмот и благ лаксатив поради тоа што содржи овошна киселина. Таа како овошје најчесто се користи за правење чај, сирупи, мармалад, а може да се јаде и свежа бидејќи нема појава од несакани дејства врз организмот и може да се консумира во неограничени количини.

Содржината на витамин Ц во шипката е полезна за секого. Особено се препорачува на жени во постпородилен период бидејќи Витаминот Ц кога се претвора во млеко добро делува за развој на бебето. Витаминот Ц во комбинација со другите корисни состојки во шипката, лесно се апсорбираат во гастроинтестиналниот тракт.Шипката има и диуретичко дејство па затоа полезно е да ја користат лицата со реума, бубрежни каменчиња и проблеми при мокрење. Во неа има и голема количина на фолна киселина и Витамини А и Е, а од минералите застапен е калиумот.

Шипката има и антиоксидантно дејство и придонесува во спречувањето на штетните оксидативни процеси кои се одвиваат во телото.Доколку редовно се консумира придонесува за здрав изглед на косата, кожата и ноктите. Го дополнува во одредена мера недостигот на железо во организмот. Од суштинска важност е за здравата структура на забите, непцата и на коските.

Чајот од шипка се препорачува особено на есен, кога времето е променливо и најчести се настинките, бидејќи истиот лесно ја намалува температурата. Овој чај има и најдобро и најефикасно дејство и со тоа го зајакнува имунитетот, а воедно и организмот.

-авторски текст , не смее да се користи за комерцијални цели и/или реемитување-

Др. Кристина И. Стојаноска Алоска е родена во Охрид, 1984 година. Средно образование завршува во родниот крај, во гимназијата „Св. Климент Охридски“, природно- математичка насока, во 2003година. Дипломира на Стоматолошкиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, во 2008 година. Со работна лиценца за доктор по стоматологија се стекнува по положување на државниот испит во 2009 година. Во соработка со ОО Црвен крст - Охрид издава две брошури поврзани со оралното здравје. По повод Неделата на забоздравствена заштита, во 2014 ја издава Брошурата „ГРИЖА ЗА ЗАБИТЕ“ наменета за најмладите во која се опишани правилата за здрави заби што треба секое дете да ги знае. Следната, 2015 година, за истата цел ја издава брошурата „НАСМЕВКА БЕЗ КАРИЕС“, на малку повисоко ниво, наменета за сите родители и деца, во која се опишани сите нешта поврзани со кариесот и тоа како да се спречи. Во 2017 година издавачката куќа ЕДУКА МАК ја издава нејзината книга со 10 раскази на тема орално здравје, напишани како поезија во проза, со наслов „НАСМЕВКА ЗА ПЕТКА“. Работна пракса како доктор на стоматологија извршува во Стоматолошката ординација "ЕТАДЕНТ" во Охрид, чиј сопственик е од 2019 година. Доктори.мк е портал кој на популацијата и овозможува да согледа многу проблематики од областа на здравството и да научи многу совети и факти за животот , исхраната и здравјето. Мапата претставува одличен и најбрз начин преку кој може да се лоцира доктор или некоја медицинска установа. Особена чест и огромно задоволство ми претставува што сум дел од тимот на Доктори.мк и искрено се надевам дека преку моите статии читателите на Доктори.мк ќе научат многу проблеми од областа на стоматологијата. Доктори.мк според мене е par excellence портал од областа на здравството во Македонија. Големо БРАВО за основачите!!!