Компирот – богатство кое ни е на дофат

0

Вкусот на традицијата

Македонија и сите останати држави, имаат традиција на одгледување и приготвување компир. Компирот и порано бил, а и денес е често дел од менито на секое балканско семејство. Во последните години многумина храната со компир ја коментираат како застарена и неправедно ја заменуваат со друга, па затоа овде ќе потсетам на благодетите кои правилно приготвениот компир ги нуди како дел од нашето секојдневно мени.

 

Нутритивни вредности

Компирот во себе содржи многу јаглехидрати, и тоа баш оние кои се препорачуваат секојдневно да се внесуваат во организмот, освен јаглегидрати компирот е богат со многу растителни влакна кои ја подобруваат работата на цревата и апсорпцијата на хранливи материи. Освен тоа, во компирот се наоѓа и големо количество на витамин Ц – 500 грама компир ја содржат целата потребна дневна доза на витамин Ц за организамот. Освен витаминот Ц, компирот е богат и со витамините Б1, Б2, Б3, Б4, Б5, Б6, како и магнезиум, калциум и железо.

Но тоа не е се. Компирот содржи и 2% многу важни растителни протеини, кои се неопходни на организамот. Од целиот зеленчук растителните протеини на компирот се од најголемо биолошко значење па потребата за употребувањето на компирот во секојдневната исхрана е повеќе од очигледна.

Иако многу луѓе ќе ви го кажат спротивното, сепак компирот во себе не содржи многу калории. Имено, 100 грама компир содржи само 70 калории, што не се смета во високо калорична исхрана и не пречи во повеќето диети.

Како да се консумира

Компирот од многу одамна го имаме на нашето мени не само затоа што е од голема корист за организамот, туку навистина може да се употребува во многу јадења, и одлично се вклопува во смеса од други состојки.

Го препорачувам варен, како салата и смеса со друг зеленчук.

Не го препорачувам пржен во разни масла.

Мора да се нагласи дека иако покрај многуте хранливи вредности, компирот не се препорачува за дијабетичари.

Секогаш и секаде

Многу овошја и зеленчуци се корисни и се од благодет за нашиот организам, сепак се јавуваат во одредена годишна доба или специјално треба да се купуваат или пак да се конзервираат за да се зачуват при што губат на квалитет, затоа компирот има голема предност, го има секаде, ефтин е и е секогаш свеж и спремен за брзо приготвување.

Па сетете се на него кога на ум ви паѓа некој брз оброк како хамбургер или бурек.

 

-авторски текст, не смее да се користи за комерцијални цели и/или реемитување-

E-mail: robima2008@gmail.com Phone: +38978/413-067 Adress: Jane Sansanski 18; K.Palanka Лични информации и образование: Родена: 28.11.1990 година во Крива Палнка Основно образование(1997 -2005), ОУ “Јоаким Крчовски” – Крива Паланка Средно образование-гимназија (2005-2009), СОУ “Ѓорче Петров” – Крива Палнка Високо образовани – Доктор по Општа медицина (2010-2016), Факултет за медицински науки – Универзитет “Гоце Делчев” – Штип Искуства и објавени трудови: Демонстратор на Факултетот за медицински науки - Универзитет “Гоце Делчев” – Штип (2015-2016) Уредник на доктори.мк (од 2013 година) Уредник на проектот zazdravje.com.mk во период од 2010 до 2013 година Автор на повеќе од 1 000 статии и текстови на домашни и меѓународни портали поврзани со одржување на здравјето Добитник на признание за придонес во здравствената едукација во Република Македонија Сертификат од Факултетот за медицински науки како доказ за оджување на вежби по предметот прва медицинска помош на студентите по општа медицина Во текот на средното обрзование добитник на златен медал за најдобар ученик на локален MASSUM огранок како и добитник на прва награда за изработка на web странана и бројни сертификати за најдобро изработена реклама за средното општинско училиште во соработка со USAID невладината организација Активно учество на меѓународен симпозиум – Current achievements and future perspectives in medical and biomedical research (2015) Активно учество на студентски симпозиум - Celebrating achievements in medical sciences, promoting health and sharing knowledge – Shtip (2016) Научни трудови како автор: Analysis of the PAP the PAP test results in the area of Kriva Palanka – Nikolovski, R; Denchovska, K; Mladenovski, G; Markovski, V; (освоено прво место на меѓународен симпозиум) Epidemiologycal characteristics of Influenza Virus in Municipality of Kumanovo – Denchovska, K; Nikolovski, R; Markovska, E; Makovski, V; Научни трудови како ко-автор: Anemia as a reason for hospitalization in the region od Kumanovo – Ilievski, S; Nikolovski, R; Denchovska, K; Anchevski, T; Markovska, Дипломски труд на тема: Epidemiologycal characteristics of influenza virus in Municipality of Kumanovo – Nikolovski, R; Markovski, V; Познавање на јазици и вештини: Одлично познавање на МS OFFICE (exel, word, power point, publisher), windows и linux оперативен систем Основно познавање на програмси јазици: C++, paskal, JAVA Познавање на англиски јазик (напредно ниво) Познавање на германски јазик (основно ниво) Одлично познавање на блканска група јазици (српски, хрватски, бугарски ...) Способност за тимска работа -Во Доктори.мк препознав сајт кој има потенцијал и тим кој во иднина не само што ќе го направи Доктори.мк главен медицински информатор во Македонија, туку и прирачник за сите медицински лица, препознатлив не само во земјава туку и во целиот регион. Горд сум што имам можност да бидам дел од овој тим кој е полн со енергија и спремен да го доближи светот на медицината до секој граѓанин. Му посакувам на порталот како и на целиот негов тим многу успеси и вредна и напорна работа, бидејќи само така може да се дојде до посакуваниот ефект.