Зелен чај

0

Зелениот чај се прави од лисјата на растението Camellia sinensis. Потекнува од Кина и е дел од азиската култура.

Секојдневното пиење зелен чај има изобилство на докажани позитивни ефекти врз нашето здравје.

 

Зелениот чај содржи многу активни супстанции кои имаат широка палета на позитивни ефекти врз нашиот организам. Содржи полифеноли и кофеин кои имаат улога во термогенезата на организмот, тие го забрзуваат нашиот метаболизам за 4%, а при тоа не не го преоптоваруваат срцето и не ја забрзуваат неговата работа. Имаат улога и во оксигенацијата на мастите, па затоа зелениот чај се користи кај оние кои сакаат да изгубат неколку килограми. Други супстанци кои ги има во зелениот чај а се корисни за нашиот организам се флавоноидите кои се антиоксиданси. Тие имаат улога во детоксикацијата и антиканцерогени ефекти.

Растението содржи и витамин Ц, многу минерали и каротеноиди кои се важни алки во синџирот на одржување на нашето здравје. Го подобрува работењето на кардиоваскуларниот систем, уринарниот систем и ја подобрува мозочната функција. Помага и при чуство на замор.

Не не изненадува што е дел од Кинеската традиција, тие знаат што е најдобро за нивното здравје. Затоа, не заборавајте ги здравите состојки на оваа скапоцена билка и редовно конзумирајте зелен чај.

Д-р Ирена Беде Спалевиќ е родена на 06.10.1982 год. во Охрид. Завршува Медицински факултет во Скопје. Покраj медицината интерес има за спортски активности како пливање, аеробик и пилатес. Смета дека редовната физичка активност и здравата исхрана се во најголем процент одговорни за одржување како на физичкото така и на менталното здравје. мото Во здраво тело, здрав дух. Never say never Доктори.мк е супер веб страна на која може да се најдат многу интересни и поучни информации. Ова е добар начин да се информираат луѓето за најчестите проблеми во врска со здравјето, а воедно и да дознаат некои интересни факти и феномени во медицината. :)