Плацебо лекови

0

Плацебо ефект е термин кој се користи во медицината и начин да се набљудува ефектот на оваа тема (пациентот), кога тој е даден-плацебо (нема ефект врз телото), a испитаникот мисли дека тоа е вистинскиот лек.

Бројот на научни студии кои ја оправдуваат употребата на palcebo производите се зголемува . И покрај широката распространета пракса за нивна примена , во доста голем број земји palcebo не е регистриран како лек.Резултатите од дури 152 научни студии покажаа дека плацебо производите имаат терапевтски ефекти на лековите како и останатите, “вистински” дроги. Истражувањата поттикнаа германските лекари да ги прифатат плацебо лековите, 88 проценти од нив најмалку еднаш препишале ваков лек.

.Плацебо освен психолошки, има фармаколошки , биохемиски начин на дејствување.
Тој може да ги излечи чировите во дванаесетпалечното црево во 30 % од случаите, да спречи напад на ангина пекторис во 40 % од случаите. Сето ова може да се пријде следниов пример, стари, искусни лекари на пациенти кои се хипохондрици , применуваат интрамускулно Vitamicom В. Тоа навистина предизвикува печење, но затоа болките веднаш поминуваат.

Плацебо ефект се испитува на следниов начин , на предмет (пациентот) е даден плацебо, без било каква акција на телото, додека тој е убеден дека тоа е вистинскиот лек. Механизмот на дејство на плацебо ефектот се базира на психолошка акција. Човекот верува дека неговиот одреден лек помага, кортексот влијае на ендокриниот систем, а имунолошкиот систем ја зголемува одбранмбената функција на телото.

-авторски текст, не смее да се користи зa комерцијални цели и/или реемитување-

Д-р Елена Мојсовска
Д-р Елена Мојсовска е родена во 1988г во Битола. Средното образование го завршува во гимназијата „Јосип Броз - Тито" - Битола, природно-математичка насока во 2007г. Дипломира на Стоматолошкиот факултет при Универзитетот Нови Сад, Панчево во Јули 2013г. Доктори.мк претставува место каде што можете да дознаете многу повеќе за Вашето здравје, неговата првенцијата и тераписките модалитети од стручен тим на соработници. Особено задоволство е да бидете дел од еден таков тим на успешни и докажани здравствени лица.