Бруксизам – проблем за вашите заби и луѓето околу вас

Што е бруксизам? Бруксизам е шкрипење или стискање на забите од горната и долната вилица, често несвесно, без волја на пациентот. Бруксизмот е парафункционална активност...

Забен камен – зошто и како настанува

И покрај сите напори за имање на здрав орален медиум, кај голем број луѓе се забележува создавање на тврди забни наслаги. Сите луѓе ја знаат...

Дентални интервенции и совети за подобро орално и општо здравје при...

Грижата за оралната хигиена во текот на бременоста е императив за мајката, поради тоа што оралното здравје на мајката може да има влијание врз...

Како стресот се одразува на оралното здравје

Заради преголем стрес може да се појават главоболки, анксиозоност, дигестивни промени, нарушување на општото здравје и др. Во денешно време животот е многу динамичен и...

Како до здрави заби при носење на ортодонтски апарати

Сите сакаат да имаат убаво подредени бели заби и убава насмевка, затоа сè почесто пациентите се одлучуваат на ортодонтски третман. Но, за да се...

Непријатен здив од устата

Денеска стравот од непријатниот здив од устата е на трето место од причините за посета на стоматолог, веднаш по кариесот и парадонтопатијата на забите. стравот...

Интересни бројки и факти за забите

Без некоја посебна најава, во наредниот текст прочитајте неколку интересни информации за забите, кои веројатно до сега не сте ги знаеле. 1. При џвакање забите...

ПОСЛЕДНИ