Лоши навики – чувари на нашето здравје

Модерното време ни носи многу сознанија за тоа што треба да правиме за да бидеме здрави, но сепак, некои лоши навики можат да бидат во наша корист. Редовното консумирање  на разни витамини и минерали не е лошо, но може да се претера со некои состојки во исхраната. Во продолжение Ви претставуваме некои лоши навики за кои се смета дека го чуваат нашето здравје!

Избегнете го утринското вежбање

Кога наместо утрински вежби избирате лежење во кревет, не сте направиле ништо лошо. Раното утринско вежбање може да предизвика пад на имунитетот со што станувате подложни на настинки и вирози. Доколку се чувствувате полошо отколку вообичаено, подобро е да ги избегнете вежбите наутро.

Обилен доручек

Далеку од лоша навика, обилниот доручек дури може да го намали ризикот од болести на срцето. Оние жени кои јадат обилно за време на доручекот и имаат лесна вечера се смета дека губат дупло повеќе килограми. Нивото на триглицериди односно масти во крвта паѓа кај оние кои доручекот не го делат со никого.

Кафе

Кафето е на црната листа на лоши напитоци, но сепак постои една добра причина да не се откажувате од него. Се смета дека жените кои пијат околу 4 шољи кафе дневно се помалку депресивни. Исто така кафето е богато со антиоксиданси и кофеин кој го подига нивото на серотонин и допамин во мозокот кои пак се заслужни за подобро расположение.

Јагленихидрати

Тестенините и компирите се најнеомилените намирници кога во прашање е витката линија, но од друга страна се корисни за здравјето. Важно е да знаете дека температурата на сервирање и малата количина од овие намирници се од големо значење. Ладните тестенини и компири создаваат облик на скроб кој ферментира во цревата и предизвикува производство на масни киселини и добри бактерии.

 

Избегнете го чистењето на домот

Имате грижа на совест што немате волја за да направите “генералка”во домот. И од тоа може да имате здравствена корист. Научниците заклучиле дека некои бактерии како на пример  Е. Coliсо текот на времето развива отпорност на основните состојки кои се наоѓаат во средствата за чистење. Затоа, поголема е веројатноста тоа да се случи доколку постојано го чистите домот и повремено не го менувате средството за чистење.

-авторски текст , не смее да се користи за комерцијални цели и/или реемитување-

 

Др. Кристина И. Стојаноска Алоска е родена во Охрид, 1984 година. Средно образование завршува во родниот крај, во гимназијата „Св. Климент Охридски“, природно- математичка насока, во 2003година. Дипломира на Стоматолошкиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, во 2008 година. Со работна лиценца за доктор по стоматологија се стекнува по положување на државниот испит во 2009 година. Во соработка со ОО Црвен крст - Охрид издава две брошури поврзани со оралното здравје. По повод Неделата на забоздравствена заштита, во 2014 ја издава Брошурата „ГРИЖА ЗА ЗАБИТЕ“ наменета за најмладите во која се опишани правилата за здрави заби што треба секое дете да ги знае. Следната, 2015 година, за истата цел ја издава брошурата „НАСМЕВКА БЕЗ КАРИЕС“, на малку повисоко ниво, наменета за сите родители и деца, во која се опишани сите нешта поврзани со кариесот и тоа како да се спречи. Во 2017 година издавачката куќа ЕДУКА МАК ја издава нејзината книга со 10 раскази на тема орално здравје, напишани како поезија во проза, со наслов „НАСМЕВКА ЗА ПЕТКА“. Работна пракса како доктор на стоматологија извршува во Стоматолошката ординација "ЕТАДЕНТ" во Охрид, чиј сопственик е од 2019 година. Доктори.мк е портал кој на популацијата и овозможува да согледа многу проблематики од областа на здравството и да научи многу совети и факти за животот , исхраната и здравјето. Мапата претставува одличен и најбрз начин преку кој може да се лоцира доктор или некоја медицинска установа. Особена чест и огромно задоволство ми претставува што сум дел од тимот на Доктори.мк и искрено се надевам дека преку моите статии читателите на Доктори.мк ќе научат многу проблеми од областа на стоматологијата. Доктори.мк според мене е par excellence портал од областа на здравството во Македонија. Големо БРАВО за основачите!!!