Божиќни симболи

Бoжиќ е голем православен празник кој го празнуваат сите христијани и католици ширум светот. Во секоја држава постојат посебни обичаи со кои се празнува овој празник. Во продолжение Ви претставуваме неколку легенди за настанувањето на Божиќните симболи во некои држави.

Македонија – Дабови  гранчиња

Кај старите многубожци постоел Бог кој го викале Бадник. Кога го примиле Христијанството, пред раѓањето на новиот Бог, Македонците стариот Бог – Бадник ( чија статуа била направена од дрво) ја фрлиле во оган. Овој обичај се повторува и ден денес секоја вечер пред Божиќ. Христијаните во Македонија на Бадниковата вечер палат огнови со дабови гранчиња кои уште ги нарекуваат бадникови гранчиња.

 

Мексико – Цвет

Легендата за овој божиќен симбол потекнува уште од 16 век. Едно девојче од сиромашно семејство немало пари да и купи подарок за Божиќ на својата мајка. Тоа набрало трева покрај патот и ја ставило пред црковниот олтар. Од тревата никнале црвени цветови кои ги нарекле божиќни ѕвезди. Одтогаш ваквите цветови се сметаат за божиќен симбол во Мексико.

Чешка – Чевел

Легендата вели дека во Чешка, на Бадниковата вечер немажените девојки изведуваат ритуал за да дознаат дали ќе се омажат наредната година. Свртени со грбот према влезната врата, фрлаат чевел наназад преку нивните рамена. Доколку чевелот падне свртен према надвор, значи дека ќе се омажат, а доколку е свртен према вратата, девојката ќе остане немажена.

Етиопија – Чадор

На Бадник, христијанските свештеници водат поворка низ градот притоа со себе носат чадори. Тие застануваат во некоја црква каде се изведува Божиќна литургија.

Австралија – Кенгур

Легендата вели дека во Австралија санката од Дедо Мраз ја влечат шест бели кенгури. Тука се одмараат ирвасите, а кенгурите им носат подароци на децата ширум земјата.

Норвешка – Метла

Според една норвешка легенда, на Бадник злите духови и вештерките излегуваат во потрага по метли. Од тие причини луѓето ги кријат метлите и на Божиќ не може да се забележи ниту една метла во дворот околу куќата.

ЗА МНОГУ ГОДИНИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!

-авторски текст , не смее да се користи за комерцијални цели и/или реемитување-

 

Др. Кристина И. Стојаноска Алоска е родена во Охрид, 1984 година. Средно образование завршува во родниот крај, во гимназијата „Св. Климент Охридски“, природно- математичка насока, во 2003година. Дипломира на Стоматолошкиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, во 2008 година. Со работна лиценца за доктор по стоматологија се стекнува по положување на државниот испит во 2009 година. Во соработка со ОО Црвен крст - Охрид издава две брошури поврзани со оралното здравје. По повод Неделата на забоздравствена заштита, во 2014 ја издава Брошурата „ГРИЖА ЗА ЗАБИТЕ“ наменета за најмладите во која се опишани правилата за здрави заби што треба секое дете да ги знае. Следната, 2015 година, за истата цел ја издава брошурата „НАСМЕВКА БЕЗ КАРИЕС“, на малку повисоко ниво, наменета за сите родители и деца, во која се опишани сите нешта поврзани со кариесот и тоа како да се спречи. Во 2017 година издавачката куќа ЕДУКА МАК ја издава нејзината книга со 10 раскази на тема орално здравје, напишани како поезија во проза, со наслов „НАСМЕВКА ЗА ПЕТКА“. Работна пракса како доктор на стоматологија извршува во Стоматолошката ординација "ЕТАДЕНТ" во Охрид, чиј сопственик е од 2019 година. Доктори.мк е портал кој на популацијата и овозможува да согледа многу проблематики од областа на здравството и да научи многу совети и факти за животот , исхраната и здравјето. Мапата претставува одличен и најбрз начин преку кој може да се лоцира доктор или некоја медицинска установа. Особена чест и огромно задоволство ми претставува што сум дел од тимот на Доктори.мк и искрено се надевам дека преку моите статии читателите на Доктори.мк ќе научат многу проблеми од областа на стоматологијата. Доктори.мк според мене е par excellence портал од областа на здравството во Македонија. Големо БРАВО за основачите!!!