Астма

0

Астмата претставува хронично воспаление на дишните патишта кое што се карактеризира со појава на реверзибилен бронхоспазам. Три причини доведуваат до стеснување на луменот на дишните патишта: контракција на бронхијалната мускулатура, инфламација и едем на слузницата на бронхиите и бронхиолите и зголемена секреција на мукозен секрет.

Етиологија

1. Генетска предиспозиција

2. Надворешни фактори:

 • Пушење – пасивно и активно, алергени – домашна прашина, полен, крзно и др.;
 • Респираторни инфекции;
 • Стрес;
 • Ладен воздух;
 • НСАИЛ, бета блокатори.

Симптоми

 • Wheezing – свирење во градите, гушење, недостиг на воздух, кашлица, граден дискомфорт.

Пациентот кој има астматичен напад е вознемирен, уплашен, чувството на глад за воздух го тера да отвара прозорец, седи во постела, забрзано и отежнато е дишењето, а кај потешките астматични епизоди се слуша и свирење во градите и без да се аускултира со стетоскоп.

Дијагноза

 • Клиничка слика, позитивна фамилијарна анамнеза;
 • Лабораториски анализи;
 • Алергиски тестови;
 • Спирометрија;
 • Микробиолошки испитувања на спутум.

Терапија

 • Избегнување на тригер факторите (ако е алергиска природа да се избегне алергенот полен на пр.);
 • Забрана за пушење;
 • Избегнување на ладно;
 • Умерена физичка активност (во консултација со вашиот лекар);
 • Правилна употреба на инхалаторите (многу голем број од пациентите неправилно ги користат спрејовите кои многу им помагаат во олеснување на тегобите);
 • Избегнување на стресот (со помош на активности кои ви прават задоволство -медитација, јога, прошетки во природа и сл.).

 

-авторски текст, не смее да се користи зa комерцијални цели и/или реемитување-