Лекови
доктор на медицина
Повеќе од 50 цитостатици се во моментов на располагање за лекување на карциноми и многу повеќе се тестираат за нивната способност да ги уништат клетките на ракот. Околу 30% од антиканцер лековите доаѓаат од или се добиени од природни извори. Повеќето цитостатици интерферираат со способноста на клетките да растат или да се размножуваат.
студент по медицина
Несомнено голем е придонесот на вакцините во подобрување на квалитетот на животот на популацијата бидејќи во минатото децата многу често не ја навршувале ни својата прва година поради фаталните заразни болести додека пак денеска населението старее и просечно очекуваниот број на години на живот се повеќе се зголемува.
доктор на медицина
Сте се запознале ли со оваа магична и едноставна таблетка? Активен медицински јагле е толку едноставна, а толку корисна таблета. Зошто е тоа така, прочитајте ја денешната статија и појдете до најблиската аптека, бидејќи ова е лек кој мора да биде достапен во вашата домашна аптека, а еве и зошто ...
студент по медицина

Несреќи се случуваат, било тоа да е пропуштена пилула за бременост, пукнат кондом, прерaна ејакулација (свршување) или најлошо од се силување. Во вакви случаи се користи методот на итна контрацепција, кај нас попознат како пилула - "ден потоа"

доктор на медицина
Лецитинот е липидна материја која е откриена во 1805 год., кога за прв пат била деривирана од жолчка од јајце. Оваа супстанца е природно присутна во храната од растително, како и од животинско потекло: во јајцата, соините зрна, сончогледот, гроздовото семе, пченичните никулци итн.

Најчитани статии - фармација

Останати содржини