Сифилис – опасна полово пренослива болест

0

Сифилис или уште наречена Француска болест, е многу опасна полово пренослива болест предизвикана од бактеријата treponema pallidum. Сифилисот е болест која може да ги зафати скоро сите органи, да заврши со смрт или да остави непоправлива штета на срцето, зглобовите, очите, мозокот и многу други органи. Мајка која е инфицирана со бактеријата на сифилис, во 50 % од случаевите раѓа деца со тешки оштетувања кои умираат на самото раѓање или кратко потоа.

Како се пренесува?

Бакетеријата treponema pallidum се пренесува во 90 % од случаевите преку незаштитен полов акт, анален, вагинален или орален секс. Во 10 % од случаевите се пренесува преку бакнежи или загризок, или други допири на болниот каде што има отворени рани на телото.

Стадиуми на развој на сифилис

Инкубацијата на treponema pallidum во човековото тело трае околу три недели. Болеста ја делиме на ран сифилис, касен сифилис, и конгенитален (вроден) сифилис.

  • Ран сифилис

Во раниот сифилис бактеријата поминува во кожата или слузокожата. Најпрво настануваат стврднувања, а потоа се јавуваат овални оштетувања на кожата или слузокожата, најчесто безболни со тврди рабови. Веднаш потоа доаѓа до значителен оток на лимфните жлезди, а два месеци потоа почнува да се јавува чешање и осипување на екстремитетите, како и опаѓање на косата.

  • Касен сифилис

Во касната фаза на развој на сифилис не доаѓа до видно пореметување на кожата и слузокожата, туку доаѓа до пореметување и настанување на штети на системот за крвоток и нервниот систем, кои понатаму полека доведуваат до пропаѓање на организамот.

  • Конгенитален сифилис

Под конгенитален сифилис се подразбира, сифилис наследен од мајката. Детето може да се роди со типични симптоми на сифилис, но често кај мајките заболени од сифилис доаѓа до спонтан абортус или се раѓа мртво дете.

Како да превенираме сифилис?

Превенцијата од сифилис се состои од редовна заштита при сексуален однос, како најдобра заштита сеуште се смета кондомот. Сепак кај луѓето кои имаат често сексуални односи со различни партнери се препорачува како превенција честа проверка на крвтa.

 

Како се спроведува терапија кај лица заболени од сифилис?

Доколку бактеријата се открие навремено, лекувањето е релативно успешно. Сифилисот се лекува со антибиотици односно со пеницилин, или кај лицата алергични од пеницилин се дава доксицилин или тетрациклин. Антибиотиците се аплицираат интрамускулно.

Според законите, секој нов случај на сифилис мора да биде пријавен, поради спречување на масовни појави на зараза од оваа бактерија, исто така и бремените жени се тестираат за евентуално присуство на оваа бактерија.

 

-авторски текст, не смее да се користи за комерцијални цели и/или реемитување-

E-mail: robima2008@gmail.com Phone: +38978/413-067 Adress: Jane Sansanski 18; K.Palanka Лични информации и образование: Родена: 28.11.1990 година во Крива Палнка Основно образование(1997 -2005), ОУ “Јоаким Крчовски” – Крива Паланка Средно образование-гимназија (2005-2009), СОУ “Ѓорче Петров” – Крива Палнка Високо образовани – Доктор по Општа медицина (2010-2016), Факултет за медицински науки – Универзитет “Гоце Делчев” – Штип Искуства и објавени трудови: Демонстратор на Факултетот за медицински науки - Универзитет “Гоце Делчев” – Штип (2015-2016) Уредник на доктори.мк (од 2013 година) Уредник на проектот zazdravje.com.mk во период од 2010 до 2013 година Автор на повеќе од 1 000 статии и текстови на домашни и меѓународни портали поврзани со одржување на здравјето Добитник на признание за придонес во здравствената едукација во Република Македонија Сертификат од Факултетот за медицински науки како доказ за оджување на вежби по предметот прва медицинска помош на студентите по општа медицина Во текот на средното обрзование добитник на златен медал за најдобар ученик на локален MASSUM огранок како и добитник на прва награда за изработка на web странана и бројни сертификати за најдобро изработена реклама за средното општинско училиште во соработка со USAID невладината организација Активно учество на меѓународен симпозиум – Current achievements and future perspectives in medical and biomedical research (2015) Активно учество на студентски симпозиум - Celebrating achievements in medical sciences, promoting health and sharing knowledge – Shtip (2016) Научни трудови како автор: Analysis of the PAP the PAP test results in the area of Kriva Palanka – Nikolovski, R; Denchovska, K; Mladenovski, G; Markovski, V; (освоено прво место на меѓународен симпозиум) Epidemiologycal characteristics of Influenza Virus in Municipality of Kumanovo – Denchovska, K; Nikolovski, R; Markovska, E; Makovski, V; Научни трудови како ко-автор: Anemia as a reason for hospitalization in the region od Kumanovo – Ilievski, S; Nikolovski, R; Denchovska, K; Anchevski, T; Markovska, Дипломски труд на тема: Epidemiologycal characteristics of influenza virus in Municipality of Kumanovo – Nikolovski, R; Markovski, V; Познавање на јазици и вештини: Одлично познавање на МS OFFICE (exel, word, power point, publisher), windows и linux оперативен систем Основно познавање на програмси јазици: C++, paskal, JAVA Познавање на англиски јазик (напредно ниво) Познавање на германски јазик (основно ниво) Одлично познавање на блканска група јазици (српски, хрватски, бугарски ...) Способност за тимска работа -Во Доктори.мк препознав сајт кој има потенцијал и тим кој во иднина не само што ќе го направи Доктори.мк главен медицински информатор во Македонија, туку и прирачник за сите медицински лица, препознатлив не само во земјава туку и во целиот регион. Горд сум што имам можност да бидам дел од овој тим кој е полн со енергија и спремен да го доближи светот на медицината до секој граѓанин. Му посакувам на порталот како и на целиот негов тим многу успеси и вредна и напорна работа, бидејќи само така може да се дојде до посакуваниот ефект.