Неколку совети што треба, а што не треба да правите кога сте настинати

0

Постојат домашни трикови кои ќе ви помогнат да ги олесните проблемите и полесно да се справите со симптомите на настинката, но постојат и такви кои можат само додатно да го исцрпат вашиот организам, без притоа да му олеснат во борбата против сезонскиот вирус.

Како и секоја, така и оваа година, настинката и грипот ќе бидат неодминливи гости во нашите домови. Покачена температура, малаксаност, поспаност, болки во зглобовите, кивање, кашлање и течење на носот се едни од главните симптоми кои го обележуваат присуството на грипот или настинката кај вас или кај некој од вашите блиски. Не паничете, но сепак сфатете ја состојбата сериозно, бидејќи понекогаш грипот и настинката можат навистина да дадат и сериозни компликации.

Навистина постојат домашни трикови кои ќе ви помогнат да ги олесните проблемите и полесно да се справите со симптомите на настинката, но постојат и такви кои можат само додатно да го исцрпат вашиот организам, без притоа да му олеснат во борбата против сезонскиот вирус.

 

Течности и само течности

Вашиот доктор сигурно досега многупати ви нагласил да пиете повеќе течности. Со течностите ќе му помогнете на организмот побрзо да го елиминира вирусот. Течностите се секогаш добредојдени за организмот, дури и тогаш кога не сте настинати. Тие помагаат организмот полесно да ги елиминира штетните метаболити и да не дозволи истие да предизвикаат развој на патолошки процеси во некое ткиво или орган.

Одморот е важен

Одморот е навистина важен додека сте настинати. Тоа не значи дека не треба да станувате од кревет, меѓутоа немојте да се изложувате на потешки физички активности. Иако меѓу луѓето е проширен митот дека за време на настинка луѓето треба да работат, тоа во целост не е точно. Организмот има потреба енергијата да ја зачува за да може да се бори против вирусот. Со одморањето не само што ќе оздравите побрзо туку и ќе спречите некој друг да се зарази од вас.

Не форсирајте витамин Ц

Не форсирајте со витамин Ц. Витаминот Ц е добар за време на настинка, но нема никаква подобра функција ако го земате  во огромни дози. Навистина нема да ви помогне, само можете да се соочите со дијареа, која навистина е најмалку што ви треба во таква состојба.

Какви лекови треба да земам?

Уште од кога ќе почнете да ги чувствувате првите симптоми земете таблетка парацетамол, и витамин Ц (50 мг е сосема доволно). Тие значително ќе ги намалат симптомите, и ќе спречат настинката да се распламти. Можете додатно да земете и ибупрофен доколку имате болки во мускулите и зглобовите.

Внимавајте

Доколку симптомите се влошуваат, темературата помине фебрилно ниво (над 38 Cо), чувствувате и други симптоми како гадење, повраќање, дијареа, вртоглавици, несвестици и сл. веднаш посетете лекар. Доколку е ноќ, посетете ја службата за ИМП. Симптомите на настинка и грип знаат да ископлицираат, но можеби и воопшто не се работи за настинка или грип, затоа секој сериозен симптом е добро да се провери кај вашиот матичен лекар.

-авторски текст, не смее да се користи за коемрцијанни цели и/или реемитување-

E-mail: robima2008@gmail.com Phone: +38978/413-067 Adress: Jane Sansanski 18; K.Palanka Лични информации и образование: Родена: 28.11.1990 година во Крива Палнка Основно образование(1997 -2005), ОУ “Јоаким Крчовски” – Крива Паланка Средно образование-гимназија (2005-2009), СОУ “Ѓорче Петров” – Крива Палнка Високо образовани – Доктор по Општа медицина (2010-2016), Факултет за медицински науки – Универзитет “Гоце Делчев” – Штип Искуства и објавени трудови: Демонстратор на Факултетот за медицински науки - Универзитет “Гоце Делчев” – Штип (2015-2016) Уредник на доктори.мк (од 2013 година) Уредник на проектот zazdravje.com.mk во период од 2010 до 2013 година Автор на повеќе од 1 000 статии и текстови на домашни и меѓународни портали поврзани со одржување на здравјето Добитник на признание за придонес во здравствената едукација во Република Македонија Сертификат од Факултетот за медицински науки како доказ за оджување на вежби по предметот прва медицинска помош на студентите по општа медицина Во текот на средното обрзование добитник на златен медал за најдобар ученик на локален MASSUM огранок како и добитник на прва награда за изработка на web странана и бројни сертификати за најдобро изработена реклама за средното општинско училиште во соработка со USAID невладината организација Активно учество на меѓународен симпозиум – Current achievements and future perspectives in medical and biomedical research (2015) Активно учество на студентски симпозиум - Celebrating achievements in medical sciences, promoting health and sharing knowledge – Shtip (2016) Научни трудови како автор: Analysis of the PAP the PAP test results in the area of Kriva Palanka – Nikolovski, R; Denchovska, K; Mladenovski, G; Markovski, V; (освоено прво место на меѓународен симпозиум) Epidemiologycal characteristics of Influenza Virus in Municipality of Kumanovo – Denchovska, K; Nikolovski, R; Markovska, E; Makovski, V; Научни трудови како ко-автор: Anemia as a reason for hospitalization in the region od Kumanovo – Ilievski, S; Nikolovski, R; Denchovska, K; Anchevski, T; Markovska, Дипломски труд на тема: Epidemiologycal characteristics of influenza virus in Municipality of Kumanovo – Nikolovski, R; Markovski, V; Познавање на јазици и вештини: Одлично познавање на МS OFFICE (exel, word, power point, publisher), windows и linux оперативен систем Основно познавање на програмси јазици: C++, paskal, JAVA Познавање на англиски јазик (напредно ниво) Познавање на германски јазик (основно ниво) Одлично познавање на блканска група јазици (српски, хрватски, бугарски ...) Способност за тимска работа -Во Доктори.мк препознав сајт кој има потенцијал и тим кој во иднина не само што ќе го направи Доктори.мк главен медицински информатор во Македонија, туку и прирачник за сите медицински лица, препознатлив не само во земјава туку и во целиот регион. Горд сум што имам можност да бидам дел од овој тим кој е полн со енергија и спремен да го доближи светот на медицината до секој граѓанин. Му посакувам на порталот како и на целиот негов тим многу успеси и вредна и напорна работа, бидејќи само така може да се дојде до посакуваниот ефект.