Орално здравје А-Ш
Од ноќеска, недела, 29 март 2015 година започнува летното сметање на времето. Ова значи дека ноќеска во 2 часот, стрелките на часовникот ќе се поместат за еден час нанапред и ќе се смета 3 часот.
доктор по стоматологија
Некои видови храна се лоши за Вашиот организам, а особено за Вашите заби. Доколку не внимавате и не го контролирате количеството кое го внесувате, можете да предизвикате сериозни проблеми. Во продолжение Ви претставуваме неколку намирници кои имаат лошо влијание на Вашите заби.
доктор по стоматологија
Пречувствителност на забите (хиперсензитивност на дентинот) е патолошка состојба во која е изложен дентинот (забното ткиво кое лежи измеѓу површината на глеѓта и цементот на забот во чиј центар е забната пулпа), кој ги прави забите чувствителни на механички, осмотски, хемиски или термички дразби.
доктор по стоматологија
Сите сакаат да имаат убаво подредени бели заби и убава насмевка, затоа сè почесто пациентите се одлучуваат на ортодонтски третман. Но, за да се постигнат посакуваните резултати пациентите треба да се кооперативни, одговорни и многу претпазливи. Ова пред сè важи за одржувањето на оралната хигиена за кое треба малку повеќе труд од вообичаеното.
доктор по стоматологија
Под влијание на различни фактори (механички, хемиски и термички) може да дојде до настанување на повреди на оралната слузокожа. Понекогаш доаѓа и до појава на инфекција после одредена промена, но и до брзо заздравување доколку навреме не се отстрани причинителот на оштетувањето.

Најчитани статии - стоматологија

Останати содржини