Орално здравје А-Ш
Да се грижиме за сопственото и здравјето на нашите блиски е важно, но, да им помагаме на луѓето на кои секаква помош им е пресудна за опстанок е на најважно. Затоа ги повикуваме сите наши читатели да се придружат на оваа хуманитарна акција и да дадеме барем мал придонес за помош на луѓето во Србија и БИХ, кои како резултат на тешките временски непогоди останаа, голи, боси, гладни и без кров над главата ...
доктор по стоматологија
Пореметувањето на функцијата на полните жлезди прати низа орални промени. Тоа е посебно изразено кај женскиот пол, затоа што кај нив е докажана директна корелација измеѓу функцијата на овариумот и оралната слузокожа. Промените во усната празнина се појавуваат во сите фази на гениталниот живот на жената.
студент по медицина
Леунството е период од крајот на породувањето па се до моментот кога половите органи на жената (organa genitalia feminina) ќе се вратат во состојбата пред породувањето. Трае од 6-8 недели, а жената во тој период се нарекува аналогно- леунка.
доктор по стоматологија
Дали знаете дека вашето орално здравје може да покаже индикации за вашето целокупно здравје – или дека проблемите во устата можат да влијаат на остатокот од вашето тело? Интимната врска помеѓу оралното здравје и општата здравствена состојба доколку ја знаете можете да се заштитите себе си.
доктор по стоматологија
Карциномна усната шуплина е најопасното орално заболување. Освен својот неконтролиран раст и карактеристичен клинички изглед, не создава никакви проблеми ниту пак болни симптоми, па затоа заболените многу доцна одат на стоматолог. Со резултатите од биопсијата би се поставила точната дијагноза.

Најчитани статии - стоматологија

Останати содржини