Естетска стоматологија
доктор по стоматологија
Дали се наоѓате во соба полна со луѓе и веќе чувствувате нелагодност во стомакот? Тоа е страшно искуство знаејќи дека вие ќе мора да се насмевнете кога ќе се запознаете со нови лица и за жал барем на блиц ќе морате да ги покажете вашите жолти заби од учтивост. Чувството на срам за состојбата на забите може да влијае на многу области на вашиот секојдневен живот, а тоа е особено тешко во социјалните ситуации.
доктор по стоматологија
Постојат повеќе проблеми кои се јавуваат како последица на тоталната протеза. Ваквата протеза претставува “нова состојба” во устата на пациентот. Некои пациенти лесно ја прифаќаат, но кај некои се јавуваат потешкотии додека да се привикнат на неа. Во продолжение ви претстауваме неколку начини за полесно навикнување на тоталната протеза.
доктор по стоматологија
Проблемите поврзани со умниците се статистички доста чести. Умниците или третите молари се последни заби во забниот низ, вкупно се четири, по два сместени во горната и долна вилица. Името умник доаѓа поради периодот на никнување, а тоа по правило е после двадесетта година од животот или нешто подоцна, што некогаш се сметал тој период како зрелост или мудри години.
доктор по стоматологија
Доколку забот е премногу оштетен и неможе со пломба адекватно да се надокнади изгубениот дел, тогаш потребно е да се изработи коронка.
доктор по стоматологија
Употребата на различни лекови има влијание врз бојата на забите. Забите може да ја променат својата природна боја без разлика дали лековите се консумираат “внатрешно” (таблети или сируп) или “надворешно” (креми).

Најчитани статии - стоматологија

Останати содржини