Машко здравје
студент на медицина
Баретов синдром или Баретов езофагус е ретка компликација како резултат на долготрајна гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).
доктор на медицина
Генерално за брадикардија станува збор тогаш кога срцевата фрекфенција е пониска од 60 удари во минута. Таа може да биде физиолошка појава на пример кај повозрасните, кај спортистите или кај работниците со тешка физичка активност поради зголемениот тонус на десеттиот капитален нерв – n.vagus.
студент на медицина
Деменцијата, која се дефинира како развој на нарушување на помнењето и други дефекти со зачувување на нормалното ниво на свест, се повеќе претставува една од најважните теми на јавното здравство во идустријализираните земји. Еден од главните причини за настанување на деменција е и Алцхајмеровата болест.
доктор на медицина
Oрхитис претставува, воспаление на тестикуларното ткиво проследено со болка во самиот тестис, но понекогаш болката може да прогредира кон ингвиналната регија, перинеумот или лумбалниот предел на 'рбетот, манифестирајќи се и на скротумот со црвенило, топлина и измазнување на самата кожа. Дознајте повеќе, што го предизвикува и како самите дома да се справите со симптомите на орхитис ...
студент по медицина
Никој со сигурност не знае кои состојки од цигарите точно причинуваат болест, но со сигурност се знае дека цигарите предизвикуваат болест.

Најчитани статии - медицина

Останати содржини