Детско здравје и родителство
Интервју со д-р Марина Пешевска во врска со габични инфекции на ноктите и стапалата, како чест проблем меѓу луѓето. Прочитајте повеќе ...
Денеска е светскиот ден на здравјето кој се прославува секоја година на 7 април, со што се и одбележува денот на основањето на Светската Здравствена Организација.
Од ноќеска, недела, 29 март 2015 година започнува летното сметање на времето. Ова значи дека ноќеска во 2 часот, стрелките на часовникот ќе се поместат за еден час нанапред и ќе се смета 3 часот.
доктор на медицина
Спленомегалијата или со други зборови зголемената слезина претсавува важен објективен знак на кој лекарот мора да помисли доколку при физикален преглед на абдоминална палпација почуствува туморозно променети граници на орган во пределот на левиот ребрен лак. Во таков случај лекарот е тој кој што треба да помисли зошто и од каде настанала ваквата промена во организмот.
Денеска е 21-март светски ден на децата со Даунов синдорм. Овој синдром е генетско пореметување именувано по докторот Џон Даун, откриено во 1866 година. Дауновиот синдром влијае на нормалниот физички и психички развој на детето, давајќи карактеристични белези и заболувања.

Најчитани статии - медицина

Останати содржини