Исхрана за посебни медицински состојби
Ајдучката трева е лековита билка која достигнува висина до 80cm. Има зелени стебленца и бели цветови на врвот. Може да се најде на разни ливади, пасишта, а ја има на нашите простори во изобилство. Ајдучката трева е извор на енергија, вака сметале и Старите Грци, па поради тоа и го дале и името achilea millefolium, според грчкиот митски јунак Ахил. Ајдучката трева расте и се бере во текот на летниот период.
Ако на било кое место во светот најдете човек и го запрашате што тој мисли за сланината, дали е здрава или штетна, без двоумење ќе ви одговори "Здрава? Како не, таа е чист маст, како може да биде здраво нешто што на 100 грама има дури 800 калории??" Но, дали сланината навистина е намирница која треба да се стави на црната листа, или пак не ...
студент по нутриционизам
За време на бременоста исхраната на мајката треба да биде внимателно планирана со цел да ги задоволи зголемените потреби за хранливи материи на мајката, за да се обезбеди правилен раст и развој на плодот.
студент по медицина
Липидните нарушувања се меѓу главните причинители на кардио-васкуларни болести.
Сигурно веќе имате слушато за капиновото вино. Тоа е напиток за кој е малку да се каже дека е лековит. Тоа е еликсир на здравјето, содржи моќни состојки кои можат да го ревитализираат и да го нахранат секој дел од вашето тело. Ако сеуште не знаете како да го подготвите прочитајте ја статијата која следува ...

Најчитани статии - исхрана

Останати содржини