Диети и совети
студент по медицина
Холестеролот представува најважен стерол од животински потекло. Тој е застапен во сите клетки.Заедно со фосфолипидите учествува во изградба на клеточната мембрана. Покрај тоа, холестеролот е појдовна супстанца за синтеза на многу други соединенија (жолчни киселини, стероидни хормони, витамин Д и др.).Во плазмата има вкупна количина 4-6,5mmol/L е составен дел од липопротеините LDL и HDL. Но како актуелно прашање во денешницата, дали холестеролот има и свои лоши страни и која е неговата поврзаност со јајцата?
Тања Турунџиева Станкоска
нутриционист, Вита Диет Клуб
Живееме под постојан стрес. Такво ни е секојдневието. Некој го амортизира стресот преку спорт, некој преку работа, а некој преку храна. Често, кога некој е под стрес или воопшто не јаде или пак јаде прекумерно. Претпоставувам знаете и сами, почести се оние вторите.
доктор на медицина

Kофеинот е најчесто користената психоактивна супстанца во светот. Го има во разни видови на храна почнувајќи од кафето и чајот, па се до чоколадите и колата.

Денеска е Велики Петок, само два дена пред најголемиот Христијански празник Велигден. Сите во текот на празниците консумираме јајца во поголема количина, без разлика дали сме љубители на јајцата или пак не, и сите ние се прашуваме дали и колку е здраво консумирањето на јајцата. Ако сте и вие од оние љубопитните прочитајте го текстот што следува ...
доктор по стоматологија
Јапонската Препелица потекнува од Источна Азија, но во последно време се одгледува низ целиот свет. Јајцата од Јапонска Препелица биле неизоставен дел од трпезата на Египетските фараони, а нивната лековитост во Кина и Јапонија е одамна позната. Во поново време, лековитите својства на овие јајца се истражувани од страна на бројни научници од целиот свет. Резултатите покажале дека се извонреден природен лек за лекување на бројни заболувања.

Најчитани статии - исхрана

Останати содржини