Лекови
магистер по фармација
Фолната киселина претставува витамин Б9 кој е растворлив во вода. Човечкото тело не складира фолна киселина, треба да ја консумираме секој ден со цел да бидеме сигурни дека имаме адекватни количини во организмот.
доктор на медицина
Суматриптан е селективен агонист на васкуларниот 5-хидрокситриптамин-1 рецептор кој не дејствува врз други 5-HT рецептори. Овој тип на рецептор претежно се наоѓа во кранијалните крвни садови. Кај животните, суматриптан селективно го стеснува каротидниот артериски проток кој ги снабдува екстра- и интракранијалните ткива како и менингите. Дилатацијата во овие садови е основен механизан на мигрената кај луѓето.
Македонија е една од државите кои се меѓу рекордерите во Европа по препишувањето на антибиотици. Антибиотиците се препишуваат за секакви состојби, без притоа двапати да се провери дали навистина истите му се потребни на пациентот.
магистер по фармација
Повисоки плазма концентрации на окситоцин се пријавени кај луѓето кои тврдат дека се заљубени...
Да се грижиме за сопственото и здравјето на нашите блиски е важно, но, да им помагаме на луѓето на кои секаква помош им е пресудна за опстанок е на најважно. Затоа ги повикуваме сите наши читатели да се придружат на оваа хуманитарна акција и да дадеме барем мал придонес за помош на луѓето во Србија и БИХ, кои како резултат на тешките временски непогоди останаа, голи, боси, гладни и без кров над главата ...

Најчитани статии - фармација

Останати содржини