Резултати од анализа на крв

дијагностицирање, лабораториски анализи, инвазивни испитувања и др.

Мислења: 3
Зачленет: 07 Авг 2012, 14:51
Мислење: 27 Јул 2013, 17:56
Здраво
Ве молам ако може некој да ми каже што значи реума факторот да е позитивен дали е нешто сериозно пошто знам дека треба да е негативен???

Мислења: 3
Зачленет: 07 Авг 2012, 14:51
Мислење: 30 Јул 2013, 12:53
Ti blagodaram za odgovorot a inaku nemam nisto od tie simptomi nisto ne cuvstvuvam a vo rezultatite stoi deka RF e pozitiven nema vrednost i AST mi e 400 zatoa i sakav da se konsultiram

Мислења: 1
Зачленет: 29 Апр 2014, 18:27
Мислење: 29 Апр 2014, 19:53
sin mi ima 4 godini i ima hemoglobin 16.7 eritrocitite mu se 6.3 a leukocitite se 8. na sto ukazuvaa ovaa krvna slika.
pozdrav

Мислења: 68
Зачленет: 16 Јан 2012, 00:27
Мислење: 29 Апр 2014, 21:37
gina напишал:sin mi ima 4 godini i ima hemoglobin 16.7 eritrocitite mu se 6.3 a leukocitite se 8. na sto ukazuvaa ovaa krvna slika.
pozdrav

Почитувана дали кај вашето дете се зголемени само еритроцитите или пак се работи и за зголемување и на тромбоцитите. Потребно е да наведете колку изнесува и хематокритот (Hct), дали евентуално детето е болно од некои други заболувања како на пример болести на белите дробови , болести на бубрезите итн. Оваа бројка на еритроцити е апсолутно нефизиолошка исто така и на хемоглобинот кај 4 годишно дете. Пожелно е да наведете колку изнесува MCV, MCHC, и железото доколку го направивте анализа. Понекогаш овој број на еритроцити и ова количество на хемоглобин може да сугерира на посериозно заболување како што е полицитемијата кога крвта содржи преголем број на клетки меѓу кои најмногу еритроцити и тогаш истата е многу погуста па крвотокот низ помалите крвни садови е значајно отежнат, а постои и ризик од тромбози. Дали навистина се работи за хематолошка болест ќе се открие само со стернална пункција заради која ќе треба да се обратите на клиниката за педијатрија на одделот за хематологија. Битно е да се исклучи постоење на полицитемија. Инаку ваква состојба може да е секундарно резултат и на хронични белодробни заболувања, но тоа вашиот педијатар би требало веќе да ви го објасни и расчисти. За да го оттгнете сомнежот и да не превидиме сериозна дијагноза консултирајте педијатар-хематолог.

Мислења: 1
Зачленет: 24 Јун 2014, 13:43
Мислење: 24 Јун 2014, 13:44
Би сакал да ве прашам, почнав да имам непријатен здив( си осеќам мн чуден вкус во уста), и да ми крварат по малку непцата, правев анализа на крв пред 15 дена:


Седиментација на еритроцити 5 mm/h м. < 10 ж. < 12 MAC
ЕРИТРОЦИТИ 4,73 10^12/L 3.5 - 5.5
ХЕМОГЛОБИН 15,4 g/dl 11.5 - 16.5 PHO
ЛЕУКОЦИТИ 6,7 10^9/L 3.5 - 10.0 ACC
PDW 16,8 μm^3 6.0 - 15.3 ACC
Гликоза 5,7 mmol/L 4.1 - 5.9 Hexokinase
Холестерол вкупен 5,0 mmol/L до 5.2 CHOD AAP
Триглицериди 3,84 mmol/L до 1.7 GPO AAP
Креатинин 108,9 μmol/L 44 - 106 Jaffe mod.
ASAT (GOT) 50,1 U/L <37 IFCC P5P
ALAT (GPT) 58,1 U/L <65 IFCC P5P
Железо - серум 8,3 μmol/L 9.0 - 31.3 Ferene
CRP 2,8 mg/L < 3.0

Еве нешто ископирав од резултатите, има ли некој знак според резултативе што укажува на нешто посериозно ? тригилициридиве веќе стандард мислам 2 години ми се високи, железово прв пат под граница и тоа АSAT некако е мн високо

Мислења: 1
Зачленет: 17 Мар 2015, 22:55
Локација: Скопје
Мислење: 17 Мар 2015, 23:21
:?: Ke saka li nekoj da mi odgovori, kerka mi ima 21 god ,na rezultatite od analiza na krf UREA rezultat 2,9 i KREATININ 43 , ova se POD referentnite vrednosti , a i vo enzimskiot status AST-7, i ALT - 9 se POD referentnite vrednosti...Na sto ukazuva ovoj rezultat.?

Мислења: 1
Зачленет: 28 Сеп 2017, 21:04
Мислење: 28 Сеп 2017, 21:11
Здраво на сите.
Ве молам за одговор дали треба да ме загрижуваат намалените гранулоцити и од што може да се намалени. Немам пиено никакви лекови и немам никакви симптоми. Бев случајно да се проверам пред некој ден бидејки немав две години направено крвна слика. Читав на нет дека нормално е бројот на гранулоцити да е двапати поголем од бројот на лимфоцити, а кај мене се скоро идентични бројките.
Прикачувања
234.png
234.png (31.57 KiB) Прегледано 171 пати
123.png
123.png (73.03 KiB) Прегледано 171 пати
Претходно


Врати се на Тестови и испитувања

Кој е онлајн

Корисници на овој форум: Нерегистрирани корисници и 1 гостин