Добри вести за љубителите на чоколадото - Здравствени придобивки

доктор по стоматологија

Има добри вести за сите љубители на чоколадото, новите истражувања покажаа дека чоколадото може да се смета за ,,супер храна,, која се приклучува во редовите на боровинката и брокулата. Може да се борите дури и против расипувањето на забите, доколку јадете чоколадо.

  • Чоколадото е произведено од какао, кое содржи моќен концентрат на полифеноли, флавоноиди и антибактериски својства.

  • Но, овие бенефиции се однесуваат само на темното чоколадо, не на млечното чоколадо, и колку има повисоки количини какао, толку подобро.

Некои здравствени придобивки од чоколадото како супер храна се следните:

  • Борба против расипувањето на забите

  • Поради антибактериските својства на какаото, темното чоколадо може значително да ја намали инциденцата на денталниот плак и појавата на кариес.

  • Подобро кардио-васкуларно здравје

  • Какаото е богато со полифеноли, молекула која може да ја подобри здравствената состојба на кардиоваскуларниот систем, доведува до подобрување на крвниот притисок, инсулинската резистенција и нивото на липиди во крвта.

  • Помал ризик од дијабетис

  • Лицата кои конзумираат 40г темно чоколадо дневно, имаат намален ризик од појавата на дијабетис дури на половина.

  • Пониски масти процентуално присутни во телото

  • Антиоксидантите присутни во темното чоколадо го намалуваат воспалението и помагаат во ублажување на производството на хормони кои инаку би предизвикале зголемување на телесната тежина.

  • Подобрување на менталната состојба

  • Какаото може да промовира чувство на смиреност, јасност и блаженство со стимулирање на производството на фенилетиламин при лачењето на серотонин.

  • Други придобивки на далеку познати се секако и зголемената ментална концентрација и подобреното управување со стресот.

Уживајте сега во овој неодолив десерт!

 

Повеќе за д-р Елена Мојсовска >>>

-авторски текст, не смее да се користи зa комерцијални цели и/или реемитување-

www.doktori.mk, 20.05.2014

Последна вест

Најчитани статии - исхрана