Тело и дух

доктор по стоматологија

Во последно време, постојано сте напнати и фрустрирани поради прекубројните обврски. Тоа значи дека Вашето тело е преплавено со хормонот на стресот – адреналин, кој го забрзува стареењето на организмот и ја зголемува концентрацијата на шеќер во крвта. Наместо да започнете со екстремните спортови за да ја потрошите “негативната”енергија, доволно е само  да го завртите Вашиот објектив и да започнете да ги гледате нештата од позитивниот агол.

Оптимистичкиот став према животот му помага на нашиот имунитет полесно да се бори против болестите кои не напаѓаат. Оптимистите повеќе се грижат за своите потреби, па со тоа се почесто среќни од остатанатиот песимистички настроен свет.


 

 Позитивниот став према  животот во светот подразбира и многу смеење. Смеењето го намалува стресот. Со смеењето човекот најлесно се бори со болестите и инфекциите во организмот. По секоја цена треба да се трудите нештата да ги согледувате од вредната страна. Дури и тогаш кога сите ви тврдат дека нештото не треба да биде така, Вие смејте се!

Меѓу другото, важно е што повеќе да комуницирате со другите луѓе. Поставете си цел дека секој ден ќе се сретнете барем со еден пријател. Оние луѓе кои имаат разгранета мрежа од пријатели и кои контактираат со  роднините подолго и поздраво живеат од оние кои се декларираат како самци. Проучувањето на луѓето кои живеат сами  покажало дека изолацијата е исто толку опасна како што се хипертензијата, гојазноста, па можеби и пушењето. Со сето ова се губи и виталноста на организмот.

Секој ден, покрај насмевката, започнете го со појадок. Оние кои редовно доручкуваат многу подобро ги поднесуваат годините кои им доаѓаат во пресрет за разлика од оние кои  го прескокнуваат појадокот. Пожелно е вашиот оброк да се состои од интегрални житарици, овошје, чај... На овој начин, вашиот организам  во самиот старт на денот е спремен да се соочи со сите проблеми кои ве очекуваат во текот на еден напорен работен ден.

 

Д-р Кристина И. Стојаноска Алоска

 ПЗУ "Д-р Каланоска" -  Охрид

-авторски текст, не смее да се користи за комерцијални цели и/или реемитување-

www.doktori.mk, 08.05.2014

Последна вест

Најчитани статии - животен стил