Гласни жици - Каде се наоѓаат и како го продуцираат гласот?

Гласните жици се причина зошто ние можеме да зборуваме, да пееме или да продуцираме било каков звук. Гласот се добива со треперење на гласните жици, тоа сигурно веќе го знаете, но каде се наоѓаат и како изгледа тоа треперење?

На првото видео можете да видите кратка анимација за тоа каде се сместени гласните жици ...

На второто видео ќе можете да видите снимка во живо направена на човек каде точно можете да го видите треперењето на гласните жици кога се изговара и кога не се изговара ништо ...

www.doktori.mk, 26.04.2014

Последна вест

Најчитани статии - медицина