ИКСИ процедура на ин-витро оплодување

извор: www.ringeraja.mk

 

ICSI: Intra-cytoplasmic sperm injection

ИКСИ е процедура која е модификација на ин-витро оплодувањето.

При ин-витро оплодувањето сперматозоидите сами ги оплодуваат јајцеклетките т.е. се смета на спонтано оплодување на двете полови клетки. Икси се прави со помош на висока технологија, специјален микроскоп и прикрепен за него микроманипулатор, се фаќа една јајцеклетка и еден сперматозоид кој потоа со помош на микроманипулаторот се сливаат т.е. сперматозоидот се инјектира директно во самата јајцеклетка.

Често се поставува прашањето дали има ризик зa бебето, зачнато сo ин-витро методата?

Првоте дете зачнато сo ИКСИ методата е родено во 1992 година. Денес оваа процедура се прави низ целиот свет и категорично е докажано дека нема зголемен процент на болести, смртност, вродени аномалии кај децата зачнати со оваа метода.

 

 

 

 

www.doktori.mk, 21.04.2014

Последна вест

Најчитани статии - медицина