Паратироидна жлезда и хиперпаратироидизам (видео анимација)

Паратироидните жлезди се наоѓаат на тироидната жлезда кај човекот и затоа го носат и ова име. Хормонот на паратироидната(параштитна) жлезда се нарекува паратхормон. Заедно со витаминот D, тој учествува во метаболизмот на калциумот и фосфорот. Сепак ние денес нема да пишуваме туку ќе ви презентираме видео кое за пет минути на толку едноставен и сликовит начин ќе ви објасни се за нејзината функција и нејзиното пореметување, што сигурно нема да го заборавите ...

 

www.doktori.mk, 26.03.2014

Последна вест

Најчитани статии - медицина