Едноставни природни совети за чистење и одржување на здравјето на бубрезите

Бубрезите се филтери на човековиот организам. Тие се задолжени за елиминирање на вишокот течности и токсини од телото, одржување на електролитска рамнотежа, киселост и уште многу други функции кои ви се помалку познати, а се исто така многу важни. Денес ви презентираме едноставни совети кои морате да ги применувате за да ја зачувате функцијата на вашите бубрези ...

Билки кои треба да ги употребувате за чистење на бубрезите

 • Ѓумбир

 • Корен од бел слез

 • Коприва 

 • Магданос

 • Смрека

Намирници кои треба да ги употребувате за чистење на бубрезите

 • Лубеница

 • Сок од лимон

 • Сок од брусница

Витамини и минерали кои се докажано потребни за бубрезите

 • Витамин Б2

 • Витамин Б6

 • Магнезиум

Навики кои треба да ги имате за да одржувате здрави бубрези

 • Откажување од пушењето

 • Намалување на внесот на алкохол

 • Намалување на внесот на кофеин

 • Внесување на многу вода во текот на денот

 • Одржување на крвниот притисок не повисок не повисок од 130/90

 • Одржување на шеќерот во крвта не повисока од 6 ммол/л

 • Одржување на телесната тежина

 

 

 

 

www.doktori.mk, 16.03.2014

Последна вест

Најчитани статии - медицина