Мултивитамините го намалуваат ризикот од смрт поради срцево заболување

доктор на медицина

Долговременото конзумирање на мултивитамини може да го намали ризикот од смрт од срцева болест за 16%, според новата студија од САД.


Користење на витамин Е над 125 мг дневно во период од 10 години било исто така поврзано со намалување на ризикот од смрт за 28% од кардиоваскуларни заболувања, според наодите објавени во American Journal of Epidemiology. Податоците од 77719 жители на Washington State на возраст меѓу 50 и 76 години покажале дека употребата на мултивитамини и витамин Е било поврзано со намалување на ризикот од кардиоваскуларни заболувања од 16 до 28%.

 

Дознајте повеќе за д-р Дарко Стојановски

-авторски текст, не смее да се користи за комерцијални цели и/или реемитување-

www.doktori.mk, 15.03.2014

Последна вест

Најчитани статии - фармација