Придобивка од млечните производи

доктор по стоматологија

Во последниве години млечните производи се на лош глас. Има повеќе причини за тоа, но како најглавна причина се смета тоа дека тие содржат многу масти. Типот на масти кои се наоѓаат во полномасните млечни производи припаѓаат на заситените масти, што значи дека оние кои консумираат намирници со заситени масти имаат зголемен ризик од кардиоваскуларни болести. Премногу заситените масти исто така предизвикуваат и гојазност.


Млечните производи се преполни со нутритиенти корисни за здравјето на коските. Децата и тинејџерите кои не консумираат млеко имаат помала густина на коските и треба да внесуваат доволно количество млечни производи за да се подобри состојбата. Точно е дека калциумот може да се добие и од други намирници, не само од млекото, но неговата содржина во нив е многу ниска. Количината на калциум која ја има во една чаша млеко е иста на количината на калциум која ја има во три чаши брокула.


 Некои сметаат дека не можат да консумираат млечни производи бидејќи се интолерантни на лактоза. Одреден број на луѓе секако неможат да ја “сварат” лактозата, поради недостатокот на одредени ензими во желудникот. Но,многу луѓе може да го развијат потребниот ензим доколку редовно внесуваат млечни производи. Јогуртот е идеален за сите оние кои имаат потешкотии со млечните производи, затоа што бактериите во него имаат високо ниво од овој ензим.

Кој млечен производ да се одбере?

Пред да посегнете по павлаката, треба да знаете дека сите млечни производи немаат исти состојки и исти придобивки по Вашето здравје. Павлаката е богата со масти но во неа има мало количество калциум и Витамин Д. Јогуртот, млекото и киселото млеко се подобар избор.

 

Д-р Кристина И. Стојаноска Алоска

-авторски текст , не смее да се користи за комерцијални цели и/или реемитување-

www.doktori.mk, 14.03.2014

Последна вест

Најчитани статии - исхрана