Минерали корисни за човечкиот организам

доктор на медицина

Прочитајте кои се минералите кои се најмногу корисни за нашиот организам и зошто ...

Калциум - Ca

 • Калциумот учествува во изградба на коските и коскеното ткиво.

 • Ca + Mg во комбинација поволно делува на КВС (го регулира ритамот на срцевата работа).

 •  Ca ја подобрува апсорпцијата на витаминот Д.

 • Дневна доза од Ca е од 800 до 1200 мг.

 • При земањето на газирани сокови Ca во организмот се намалува па затоа се додава во состав на соковите.

 • За превенција на остеопорозата Ca се зема во доза од 3 мг и во комбинација со витамин А, Ц и Д.

Хром - Cr

 • Хромот учествува во метаболизмот на шеќерот заедно со инсулинот.

 • Учествува во транспортот на протеините од крвта до ткивото.

 • При недостаток на Cr се јавува артериосклероза и дијабет.

 • Дневна доза од Cr изнесува од 50 до 200 мг.

Бакар - Cu

 • Бакарот учествува во искористувањето на тирозинот и во пигментацијата на кожата и косата.

 • Овозможува подобро користење на витаминот Ц.

 • Дневна доза е од 1,5 до 3 микрограми.


Флуор - F

 • Флуорот се користи како превентивна мерка во борба против кариесот и обојувањето на забите.

 • Дневна доза од F е од 1 до 4 микрограми.


Јод - Ј

 • Јодот ја помага работата на тироидната жлезда, а поради неговиот недостиг доаѓа до зголемување на телесната тежина и намалување на енергијата.

 • Покрај ова јодот учествува во согорувањето на мастите и го регулира растењето.

 • Јодот е извор на дополнителна енергија за мозокот, косата, ноктите, кожата и забите.

 • Дневна доза е 150 до 200 микрограми.


Железо - Fe

 • Железото учествува во стварањето на хемоглобинот и еритроцитите и е основен лек во лечењето на анемиите.

 • Покрај тоа ја зголемува отпорноста од инфекциите, се дава за намалување на заморот и малаксаноста на организмот и ја одржува кожата.

 • Препорачана дневна доза на железо е од 10 до 20 мг за возрасни, а кај трудниците и до 30 мг дневно.


Магнезиум - Mg

 • Магнезиумот има големо значење и е одговорен за правилната работа и функционирање на нервниот систем и мускулното ткиво.

 • Потребно е да се дава во сите стресни ситуации како антистресно средство.

 • Поволно делува на КВС и срцевите заболувања.

 • Магнезиумот го потенцира дејството на витамините Б1, Б2 и Б6.

 • Магнезиумот треба да го користат спортистите поради подобрувањето на енергијата.

 • Поради недостиг на Mg во организмот се јавуваат грчеви.

 • Дневна доза е 250 до 300 мг.


Калиум - К

 • Калиумот поволно делува во регулирањето на водниот баланс во организмот и ритамот на срцевата работа (К делува во клетката). Кога ќе дојде до пореметување на рамнотежата на К + Nа страдаат нервниот и мускулниот систем.

 • Хипогликемијата секогаш оди со намалувањето на Калиумот.

 • При намалувањето на К во организмот се јавуваат отоци.

 • Хипокалиемија може да настане поради консумирање на големи количини на алкохол, кафе и диуретици.

 • Дневна доза на К е од 1 000 до 2 000 микрограми.


Селен - Se

 • Селенот е добар антиоксиданс и го спречува стареењето на организмот. При употреба на Селен секогаш треба да се зема и витамин Е.

 • Мажите имаат поголема потреба од Se бидејќи истиот се губи со лачењето на спермата.

 • Жените треба да го користат во менопаузата (ги смалува нападите на топлина).

 • Се користи во лечењето на дисебореата и во спречувањето на создавањето на првутот.

 • Se има антиканцерогено дејство, и поволно делува на еластичноста ткивото.

 • Дневна доза на Se е 50 до 100 мг.


Натриум - Na

 • Na + К имаат големо значење во развитокот и растењето. Внесувањето на големи количини на Na во организмот го смалува К во клетките.

 • Na поволно делува на правилната работа на нервното и мускулното ткиво

 • Поволно делува при исцрпност и сончаница.

 • За здрав човек потребно е дневна количина од 500 мг на сол (Na Cl). Потребите од сол се зголемуваат во летниот период поради губењето на солта со потењето.


Цинк - Zn

 • Цинкот го контролира метаболизмот и одржувањето на ензимите и учествува во градбата на протеините.

 • Поволно делува во регулирањето на ацидо-базната рамнотежа.

 • Помага во стварањето на инсулинот, поволно делува на простатата, на работата на мозокот и се користи во лечењето на шизофренијата.

 • Покрај тоа се користи во лечењето на стерилитетот и заболувањата на простатата (Zn + В6).

 • При лечењето на хиперхолестеринемијата.

 • Zn се користи во терапијата на алкохололичарите и дијабетесот (Zn + витамините Б и Ц).

 

Дознајте повеќе за д-р Дарко Стојановски

-авторски текст, не смее да се користи за комерцијални цели и/или реемитување-

www.doktori.mk, 12.03.2014

Последна вест

Најчитани статии - фармација