Васкуларни малформации во мозокот и церебрална хеморагија (видео)

Она што е прикажано на следново видео на прв поглед ви изгледа како нешто многу сложено, но всушност не е така. Артериовенските малформации во мозокот се една од двете главни причини за мозочен удар, ако постојат малформации на васкуларните стебла во мозокот и истите попуштат, доаѓа до церебрална(мозочна) хеморагија(крварење), што е причина за асимптоматски мозочен удар и чест летален(смртен) исход...

 

www.doktori.mk, 28.01.2014

Последна вест

Најчитани статии - медицина