Дијабетска нефропатија - кога шеќерот ќе ги нападне бубрезите (видео анимација)

Нерегулирањето на вишокот глукоза во крвта при било кој од типовите на дијабет, може да придонесе до појава на бројни компликации во организмот. Една од компликациите на дијабетот е и дијабетската нефропатија. Причина за ова е нерегулираното ниво на глукоза кое влијае врз бубрежните гломерули и ја отежнува нормалната филтрација. Погледнете го видеото кое кратко и многу јасно ќе ви покаже како се случува овој процес ...

 

www.doktori.mk, 24.05.2014

Последна вест

Најчитани статии - медицина