Девет факти за левораките кои не сте ги знаеле

Дали и вие сте од оние луѓе кои пишуваат со лева рака? Или пак можеби познавете некој што е леворак? Како и да е, прочитајте ги деветте факти за левораките луѓе кои веројатно не сте ги знаеле.

Меѓународен ден на левораките

Тринаесети  август во светскиот календар е запишан како меѓународен ден на левораките лица.

Десет проценти од популацијата во светот се левораки

Само 10% од популацијата во светот се левораки, освен тоа истражувањата покажале дека жените кои забременуваат над 40-тата година имаат многу поголеми шанси да родат леворако дете.

Левораките се по склони кон алкохол

Истражувањата покажале дека левораките се по склони да станат алкохоличари да патат од дислексија и да станат шизофреничари.

Мозочните врски на левораките се побрзи

Истражувањата покажале дека левораките имаат побрзи мозочни врски, ова означува дека тие со по инпулсивни, почувствителни и полесно избувнуваат.

Многу светски умови биле левораки

Многу светски умови биле левораки, покажале истражувањата. Еден од нив бил и Алберт Ајнштајн кој исто така бил леворак. Но, освен ова многу истражувања покажале дека најголем број од сериските убији во светот биле левораки.

Левораките лесно можат да се научат да пишуваат со десна

Всушност, добар дел од левораките умејат да пишуваат и со десна. Докажано е дека левораките многу по лесно можат да се научат да пишуваат со десна, отколку што деснораките ќе можат да се научат да пишуваат со лева.

Во некои држави во Азија левораките се сметаат како деца на ѓаволот

Во некои држави во Азија децата кои пишуваат со лева остро се казнуваат и не им се дозволува да продолжат да пишуваат со лева, бидејќи тамошните жители сметаат дека тие се деца на ѓаволот.

Левораките чувствуваат повеќе страв во споредба со деснораките

Истражување било направено на 100 левораки и исто толку деснораки луѓе. По мерењето на работата на мозокот за време на гледање на хорор фил се покажало дека 40% од левораките биле сериозно потресени од хорор сцените, во споредба со 205 од деснораките.

Левораките во Јапонија се забранети

Сите левораки во Јапонија се учат да пишуваат со десна уште од самото започнување на нивното образование. Затоа се смета дека во Јапонија моментално помалку од 2% од жителите активно пишуваат со лева рака.

 

 

 

 

www.doktori.mk, 25.12.2013

Последна вест

Најчитани статии - занимливости