Каде грешите во миењето на забите?

доктор по стоматологија

На вашите заби после секој оброк останува киселина, а четкањето на забите веднаш после оброкот ја ослабува забната глеѓ, затоа миењето на забите после секој оброк можеби делува како добра идеја, но навистина не е.

Што не треба да правите

Миењето на забите после секој оброк можеби делува како добра идеја, но навистина не е. Сметате дека правилно сте постапиле доколку ги измиете забите одма после јадење. И, звучи логично бидејќи ги остранувате остатоците од храна и ги средувате вашите заби. Но, замислете, тоа не е најдобро време за миење на забите. 

Стоматолозите велат дека тоа не треба да го правите. Еве зошто...

На вашите заби после секој оброк останува киселина, а четкањето на забите веднаш после оброкот ја ослабува забната глеѓ. На тој начин киселината ја нагризува забната глеѓ и ја прави подложна за развој на кариес. Доколку сакате да ги измиете забите веднаш после јадење, најдобро е тоа да го направите само со вода. Едноставно, само исплакнете ја устата. Стоматолозите советуваат дека најдобро е забите да се мијат пред или 30 минути после јадење. Се смета дека после 30 минути од оброкот ph балансот во устата би се вратил во нормала. 

Не заборавајте, за блескава насмевка треба да ги миете забите со четка, паста и конец секогаш наутро и навечер.

 

 Д-р Кристина И. Стојаноска Алоска

-авторски текст , не смее да се користи за комерцијални цели и/или реемитување-

www.doktori.mk, 24.11.2013

Последна вест

Најчитани статии - стоматологија