Амниоцентеза (видео анимација)

Амниоцентеза е процедура со која се зема полова вода (амнионска течност) од матката. Водата се праќа во лабораторија за да се одреди кариотипот (хромозомскиот статус) на бебето. Оваа процедура ја препорачуваат лекарите при зголемен ризик од генетски мутации кои можат да се јават кај бебето.

 Денес ви го претставуваме начинот на изведба на амниоцентезата.

www.doktori.mk, 03.11.2013

Последна вест

Најчитани статии - медицина