Плацебо лекови

доктор по стоматологија

Плацебо ефект е термин кој се користи во медицината и начин да се набљудува ефектот на оваа тема (пациентот), кога тој е даден-плацебо (нема ефект врз телото), a испитаникот мисли дека тоа е вистинскиот лек.


Бројот на научни студии кои ја оправдуваат употребата на palcebo производите се зголемува . И покрај широката распространета пракса за нивна примена , во доста голем број земји palcebo не е регистриран како лек.Резултатите од дури 152 научни студии покажаа дека плацебо производите имаат терапевтски ефекти на лековите како и останатите, "вистински" дроги. Истражувањата поттикнаа германските лекари да ги прифатат плацебо лековите, 88 проценти од нив најмалку еднаш препишале ваков лек.

.Плацебо освен психолошки, има фармаколошки , биохемиски начин на дејствување.
Тој може да ги излечи чировите во дванаесетпалечното црево во 30 % од случаите, да спречи напад на ангина пекторис во 40 % од случаите. Сето ова може да се пријде следниов пример, стари, искусни лекари на пациенти кои се хипохондрици , применуваат интрамускулно Vitamicom В. Тоа навистина предизвикува печење, но затоа болките веднаш поминуваат. Плацебо ефект се испитува на следниов начин , на предмет (пациентот) е даден плацебо, без било каква акција на телото, додека тој е убеден дека тоа е вистинскиот лек. Механизмот на дејство на плацебо ефектот се базира на психолошка акција. Човекот верува дека неговиот одреден лек помага, кортексот влијае на ендокриниот систем, а имунолошкиот систем ја зголемува одбранмбената функција на телото.

 

Повеќе за д-р Елена Мојсовска >>>

-авторски текст, не смее да се користи зa комерцијални цели и/или реемитување-

www.doktori.mk, 10.10.2014

Последна вест

Најчитани статии - медицина