Табела на раст на плодот по недели

извор: www.ringeraja.mk

Колкава е должината и тежината на плодот во секоја од 40-те недели од бременоста? Проверете како плодот расте во мајчината утроба секоја следна недела.

Дури и во текот на бременоста, бебињата различно растат и се развиваат. Во прилог е табела со просечни бројки, но треба да знаете дека големината и тежината на секое дете се разликуваат. Заради тоа не треба да се грижите ако Вашето бебе тежи помалку или повеќе од долунаведените просечни вредности, ако гинекологот проценил дека големината на Вашето дете е нормална.

 

Старост на плодот   

 Должина (cm)

Тежина (g)

8 недели

1,6 cm

1 грам

9 недели

2,3 cm

2 грама

10 недели

3,1 cm

4 грама

11недели

4,1 cm

7 грама

12 недели

5,4 cm

14 грама

13 недели

7,4 cm

23 грама

14 недели

8,7 cm

43 грама

15 недели

10,1 cm

70 грама

16 недели

11,6 cm

100 грама

17 недели

13 cm

140 грама

18 недели

14,2 cm

190 грама

19 недели

15,3 cm

240 грама

20 недели

16,4 cm

300 грама

21 недели

26,7 cm

360 грама

22 недели

27,8 cm

430 грама

23 недели

28,9 cm

501 грама

24 недели

30 cm

600 грама

25 недели

34,6 cm

660 грама

26 недели

35,6 cm

760 грама

27 недели

36,6 cm

875 грама

28 недели

37,6 cm

1005 грама

29 недели

38,6 cm

1153 грама

30 недели

39,9 cm

1319 грама

31 недели

41,1 cm

1502 грама

32 недели

42,4 cm

1702 грама

33 недели

43,7 cm

1918 грама

34 недели

45 cm

2146 грама

35 недели

46,2 cm

2383 грама

36 недели

47,4 cm

2622 грама

37 недели

48,6 cm

2859 грама

38 недели

49,8 cm

3083 грама

39 недели

50,7 cm

3288 грама

40 недели

51,2 cm

3462 грама

41 недели

51,7 cm

3597 грама

42 недели

51,5 cm

3685 грама

43 недели

51,3 cm

3717 грама

 

 

Vir: Doublet PM, Benson CB, Nadel AS, in ostali: Improved birth weight table for neonates developed from gestations dated by early ultrasonography. Journal of Ultrasound Medicine, 1997.

 

 

 

www.doktori.mk, 29.09.2013

Последна вест

Најчитани статии - медицина