Како дејствува инсулинот во телото и што всушност претставува Дијабетот? (ВИДЕО анимација)

Знаеме дека инсулинот е важен за да може глукозата да влезе во клетката и притоа да се одржува нормалната плазматска концентрација на глукоза. Денес ви претставуваме едно кратко видео во кое ќе можете за нешто повеќе од минута да научите, од каде доаѓа инсулинот, како ја одржува концентрацијата на глукоза, и што се случува за време на дијабет? 

 

www.doktori.mk, 30.06.2013

Последна вест

Најчитани статии - занимливости