Што вашата кожа открива за вашето здравје

доктор на медицина

Кожата е најголем орган во нашето тело. Таа првично има заштитна улога за телото, но учествува и во бројни други регулациски механизми. На кожата можат да се манифестираат разни промени кои ќе укажат на фактот дека во организмот нешто се случува. Еве кои состојби најчесто се манифестираат на кожата.

Анемија

Анемијата многу често се манифестира на вашата кожа. Кожата е бледа, светла, изгледа како низ неа воопшто да не циркулира крв. Ова е јасен сигнал дека имате проблем со хемоглобинот или недостаток на железо. Сепак мораме да напоменеме дека има луѓе кај кои постои исклучок, односно од раѓање имаат бледа кожа која не укажува на анемија.

Проблеми со црниот дроб

Проблемите со црниот дроб јасно се манифестираат на кожата, поради покаченото ниво на билирубин. Доколку имате некоја инфекција или други пореметувања на црниот дроб, кожата ќе има жолтеникава до светло кафеава боја. Ова јасно укажува дека нивото на билирубин е покачено и нешто се случува со вашиот црн дроб.

Алергии

Чешањето, интензивното црвенило и разни иритации се симптоми на алергија. Кожата е орган кој секогаш дава манифестации кога сте алергични, но манифестациите можат да бидат различни во зависност од организмот и алергенот.

HIV

Вирусот на HIV се манифестира на кожата секогаш кога вирусот ќе го помине стадиумот на инкубација. После овој стадиум кожата започнува со интензивно лупење. Сепак до лупење на кожата може да дојде и поради многу други причини.

Инфекции

Интензивно црвенило на некои делови од телото јасно можат да укажат на присуство на инфекции. Кожата може да манифестира и системски инфекции, но и локални. Знак за инфекција кожата манифестира секогаш кога црвенилото се јавува на препоните на половите органи, прстите, стапалата, но и на други места. Освен црвенило, инфекцијата скоро секогаш дава симптоми на печење или лачење на секрети.

Повреди на крвните садови

Повредите на крвните садови, кои не ја оштетиле кожата односно затворените повреди, кожата ќе ги манифестира најчесто со помодрување, доколку се работи за оштетување на поткожни крвни садови, но и со црвенило и промена на температурата доколку се работи за поголеми крвни садови.

Слободно можеме да кажеме дека кожата е огледало на здравјето, затоа никогаш немојте да ги игнорирате знаците кои таа ви ги дава.

 

дознајте повеќе за авторот - Кристина Денчовска

-авторски текст, не смее да се користи за комерцијални цели и/или реемитување-

www.doktori.mk, 21.03.2014

Последна вест

Најчитани статии - медицина