Шампињони - за имунитет каков што посакувате

Кога зборуваме за печурките, ќе наидеме на големи разлики меѓу луѓето. Во едни краеви се готви една врста на печурки, во други некоја сосема друга. Не е реткост да не знаеме за кој плод станува збор кога ќе слушнеме име на некоја печурка. Но, ова дефинитивно не е случај со шампињоните, овие печурки ги знае целиот свет и ги употребува масовно. Дознајте дали се здрави и дали се корисни за нашиот организам?

Шампињоните се најлесно достапни од сите други видови на печурки. Се користат во салати, чорби, специјалитети, пици, и каде ли уште не. Луѓето често се запрашуваат дали прават добар избор кога во ручекот ќе ги додадат овие печурки и дали тие се добри или штетни за здравјето? 

Научниците во последното истражување дошле до заклучок дека не само што шампињоните не се штетни за конзумирање, туку се и многу корисни. Акцентот на нивната корисност е врз имунитетот. Истражувањата покажале дека шампињоните го подигаат имунитетот и тоа во најкритичните точки, што го прави посилен, и помоќен за одговор. Ова докажува дека редовното користење на шампињоните влијае позитивно врз правилната функција на имунитетот.

Според научниците, шампињоните влијаат врз создавањето на правилни и здрави Т-клетки, кои се клуч за здравиот имунитет. Т-клетките убијци, се исто така клуч за заштита од малигни алтерации на некој тип на клети. Тие ги напаѓаат и убиваат сите клетки кои добиваат таков потенцијал. Па поради ова можеме да кажеме дека шампињоните се намирница која е навистина корисна за борба против ракот, на било кој орган или ткиво.

Сепак научниците велат дека шампињоните имаат особена улога во сузбивање на карциномот на градата, кај жените, тие велат дека само 100 грама шампињони во текот на денот се доволни да се сузбие растот на туморот на дојка кај жените. Шампињоните имаат и други здравствени поволности, богати се со многу корисни состојки и минерали, но сепак главната и најголемата корисност од конзумирањето на овие печурки е нивното влијание за подобрување на имунитетот, односно нивниот анти-канцероген ефект.

Шампињоните можете да ги приготвувате исто како и досега, се советува да не ги пржите бидејќи пржената храна не е од корист за организамот, исто така се препорачува да не ги солите или да не ги јадете солени, бидејќи солот е непријател на организамот.

Денеска научивте дека вашите омилени печурки се многу корисни за вашето здравје. Ние ве советуваме, да не помине недела, а барем двапати да немате оброк богат со овие вкусни и здрави печурки. 

www.doktori.mk, 24.04.2013

Последна вест

Најчитани статии - исхрана