Отстранување на меките наслаги од забите

доктор по стоматологија

Некои видови храна и пијалоци при нивното консумирање предизвикуваат пребојување на забите односно оставаат пигментации или се задржуваат на забите (особено лепливата храна) и на површината на забите создаваат меки наслаги. Притоа меките наслаги со четка и паста (во домашни услови) потешко се отстрануваат од површината на забите. Постапката на нивно отстранување уште се нарекува и пескарање на забите.

Со оваа метода не се врши само отстранување на меките наслаги од забите туку и сите облици на пигментации кои настануваат на забите од различни причини (храна, пијалоци, кафе, цигари итн). Ова е многу едноставна и безболна метода. Отстранувањето на меките наслаги се изведува со едноставен третман со кој потполно (во целост) ќе бидат отстранети пигментациите и дамките од цигари, вино или кафе, особено на места каде што класичното избелување на забите немало ефект.

 



Oвој третман не служи за избелување на забите, но после истиот Вашите заби секако ќе бидат посветли и ќе имаат поголем сјај. Апаратот за отстранување на меките наслаги под силен притисок исфрла газирани честички на вода врз површината на забите и во просторот помеѓу сите заби.

 


Третманот на отстранување на меките наслаги е потполно безболен и трае околу 20 минути. Овој третман се препорачува на сите кои водат грижа за оралната хигиена и своето здравје воопшто, и на сите оние на кои ЗДРАВАТА НАСМЕВКА ИМ Е ЗАШТИТЕН ЗНАК.

дознајте повеќе за авторот

д-р Кристина И. Стојаноска Алоска

 ПЗУ "Д-р Каланоска" -  Охрид

-авторски текст, не смее да се користи за комерцијални цели и/или реемитување-

www.doktori.mk, 17.02.2013

Последна вест

Најчитани статии - стоматологија