Вошки - како најлесно и најефикасно да се справите со нив?

Паразитите од родот Phthiraptera, Pediculus humanus capitis (вошливост), претставуваат најчеста форма на паразити кои можат да се најдат во човечката коса. Станува збор за доста мали инсекти кои се облигаторни ектопаразити на луѓето, живеат во човечката коса и се хранат исклучиво со човечка крв неколкукратно во текот на денот. Нивниот “убод” преку кој се хранат е потполно безболен, меѓутоа, супстанцата која паразитите ја лачат го спречува згрутчувањето на крвта, и на тој начин провоцираат чешање и алергиски реакции.
 
Овој вид на паразити е најчеста појава кај деца на возраст од 3 до 11 години односно на предшколска возраст, деца во основно училиште, како и кај членови на потесното семејство кои биле во контакт со зафатеното дете. Меѓутоа, често се јавува и кај возразни лица кои имале допир со инфицирано лице.

Станува збор за паразити кои мошне лесно се пренесуваат преку личен контакт, од лице на лице (најчести случаи се резултат на заеднички спортски активности, игри, заеднички дружења, камупвања и сл.). Паразитите се пренесуваат преку лазење, овој вид на паразити немаат способност да скокаат ниту да летаат. Кучиња, мачки, како и останати домашни миленичиња не можат да бидат преносители на овој вид на човечки паразити. Phthiraptera исто така се пренесуваат и преку

  • Заедничка облека (капи, шалови, капути, спортски униформи) или лични предмети (четки за коса, чешли, крпи и пешкири, препарирани животни) кои биле користени од страна на инфицирано лице, или
  • Лежење на кревет, кауч, перница, или тепих кој претходно бил изложен со инфицирано лице.


Како најлесно и најефикасно да се справите со нив???

Луѓето се се  попретпазливи  при користењето на гелови со опасни хемиски супстанци и отровни шампони при третирањто на проблемот со вошки.  Се повеќе и повеќе родители се одлучуваат за 100% безбедниот и ефикасен начин на отстранување на вошките без примена на било какви отровни и токсични шампони и гелови.

Robi Comb чешелот ги детектира и уништува вошките при самиот контакт со нив преку едноставно расчешлување низ косата. Кога електронскиот Robi Comb доаѓа во контакт со вошките, веднаш ослободува електричен импулс со ниска фрефенција при што инстантно ги уништува и отстранува вошките.
 

Најновите истражувања кои ги објави Американската Национална Педијатриска Асоцијација (NPA) покажуваат дека додека вошките стануваат се повеќе отпорни  и имуни на пестициди и други хемикалии, тие во ниту еден случај неможат да станат отпорни на Robi Comb третманот.
Роби чешелот е значајна иновација за детекција и елиминација на човечките вошки во било кој стадиум од нивниот развој. Спроведената клиничка студија Ја покажа ефективноста на Роби електричниот чешел. Само за 24 часа, Роби чешелот покажа ефикасност од 100% односно сите вошки беа целосно уништени. Активноста на чешелот кај вошките предизвикува оштетување на нивнта кутикула и последователна имобилизација и елиминација.

Како да спречите повторно појавување на вошки кај вашето дете?

Со овој производ можете да превенирате појава на вошки на сосема безбеден и ефикасен начин без хемикалии, токсини и без пестициди. Една апликација дневно од овој спреј ќе ви овозможи 24 часовна заштита. Овој производ е базиран 100% на природни состојки и на најефикасен можен начин се справува со појавата на вошки.

LiceGuard Lice Repellent  се користи мошне брзо и едноставно преку негово секојдневно прснување на косата. Штити од пренесување на вошките од други деца, капи, капути, облека и сл.

 


-комерцијален текст-

www.doktori.mk, 09.10.2012

Последна вест

Најчитани статии - медицина