Чувајте ги белите дробови

Што носи стареењето?

  • Намалување на аеробниот капацитет.

Што ни покажуваат истражувањата?

„На која било возраст, со редовно вежбање можете да го максимизирате вашиот аеробен капацитет“, изјавува д-р Џером Флег од Американскиот институт за срце, бели дробови и крв. Колку повеќе сте физички спремни, толку ќе ви биде полесно да ги извршувате секојдневните обврски. Доколку го одржувате аеробниот капацитет, на постари години физичките активности нема да ви претставуваат никаков проблем.

Што можете да направите?

„Не се потребни некои интензивни физички активности за да го одржувате аеробниот капацитет. Кај постарите лица дури и бавното пешачење е доволно“, вели д-р Флег.

 

 

Останати совети и стратегии од рубриката

„Одржувајте ги Вашето тело и ум во топ форма“

www.doktori.mk, 02.10.2012

Последна вест

Најчитани статии - животен стил