Мит 8 - Масната исхрана го зголемува ризикот од рак на дојка
Некои истражувања покажаа дека жените кои живеат во земји каде што исхраната има тенденција да биде посиромашна со масти имаат помал ризик од добивање рак на дојка. Но, мнозинството на студии кои се фокусира на жените во САД не најдоа солидна врска меѓу потрошувачка на масти со исхраната и ризик за рак на дојката.
Зошто се овие наоди контрадикторни? Тоа може да биде идејќи жените во другите земји се со помал ризик поради други причини: тие вежбаат повеќе, јадат помалку, тежат помалку, пушат помалку, имаат различни генетски профили или интеракција со животната средина која ги прави помалку подложни.
Едно нешто што го знаеме: постменопаузалната дебелината е фактор на ризик кој ќе Ве стави на ризик за рак на дојката и други видови на рак, така што внимавајте на одржувањето на здрава тежина.