Како ја доживуваме бојата?

Начинот на кој перцепцираме одредена боја е под силно влијание на боите во нејзиното непосредно опкружување. Всушност, постои многу голема веројатност два идентично обоени објекти да ги доживееме различно, доколку се наоѓаат во различна средина. За појаснување, погледнете ја оваа шарена коцка која ќе ги излаже вашите сетила :-)

Сега обрнете внимание на малите квадрати кои се наоѓаат на средина на двете прикажани страни на коцката. Долниот квадрат изгледа светло портокалов, а горниот кафеав, нели?

Всушност , нивната боја е апсолутно идентична. Во наредните чекори ќе ви помогнеме да ја дешифрирате илузијата. Погледнете што се случува кога пополека ја отстрануваме нивната околина:

www.doktori.mk, 12.11.2011

Последна вест

Најчитани статии - занимливости