Мозочен удар - прашања и одговори

д-р Маја Божиновска Смическа
специјалист невролог
Специјална болница по ортопедија и трауматологија "Св. Еразмо" - Охрид
Мозочен удар - прашања и одговори

Mозочниот удар е трета најчеста причина за смрт во разиените земји, следејќи ги коронарните болести и ракот. Афектира 0.2 % од целата полулација, а фатален е во една третина од случаите. Најмалку една половина од прежвеаните од мозочен удар се перманентно онеспособени, што го прави мозочниот удар главна причина за долготрајна физичка, когнитивна, емоционална, социјална и работна неспособност.

Во оваа рубрика д-р Божиновска Смическа ве запознава со се што треба да знаете за оваа честа болест.

На пр: Сте се запрашале ли некогаш што треба да направите ако некој доживее мозочен удар?

Погледнете ги статиите од рубриката: